SJEKIROM NA SAMBU

Rušenje Brazila: Tko leži ne bježi

15.06.2010 u 19:28

Bionic
Reading

U poslijeratnom razdoblju primat u svjetskom nogometu počeo je preuzimati Brazil. Od kraja pedesetih dulje od desetljeća trajala je njihova dominacija koja je prekinuta samo u Engleskoj

Ružni dvoboj Brazila i Portugala

Brazilski tehničari tada su bili svijet za sebe i kao protuotrov nudila se samo jedna opcija – grubi prekršaji uz naklonost sudaca. Brazil je došao s dva uzastopna naslova u nizu i znalo se da ih u Engleskoj čeka posebno težak posao.

Prvenstvo su otvorili pobjedom od 2:0 protiv Bugarske, no već su tada počeli problemi. Pele je zabio iz slobodnjaka, ali cijelu je utakmicu trpio prljave udarce. Izdržao je do kraja, ali ozljeda ga je ozbiljno načela.

U drugom kolu su igrali protiv Mađara i bez ozlijeđenog Pelea Brazil je izgubio sa 3:1. Situacija je naglo postala ozbiljna, ni pobjeda protiv Eusebijevog Portugala nije garantirala prolazak braniteljima naslova. Dileme nije bilo, Pele je morao igrati.

Portugalci, kojima je za prvo mjesto dovoljan bio i bod, imali su velike ambicije na prvenstvu koje će se lakše ostvariti ako Brazil pošalju kući. To je sportski, ali igra njihovog stopera Joao Moraisa sramota je koju im Brazilci nikada neće zaboraviti.

Uz blagoslov suca McCabe Morais je sustavno mlatio ozlijeđenog Pelea, a jedan prekršaj je bio doslovno za zatvor. Sudac je nakon toga povučen s natjecanja, ali Brazilce nitko nikada nije uspio razuvjeriti da je arbitraža bila ciljana kako bi se Englezi riješili velikih konkurenata i olakšali si put prema konačnom trijumfu.

'Na licu mjesta nisam znao što mi je napravio, ali kada sam vidio na snimci, zakleo sam se da neću više igrati na svjetskim prvenstvima', rekao je kasnije Pele.

Tada još nisu bile dopuštene zamjene i Pele je statirao do kraja meča. Najveći igrač toga vremena nemoćno je gledao kako Portugal pobjeđuje sa 3:1 i izbacuje Brazil i duboko razočaran se vratio u svoj Santos.

Dugo je ostao vjeran svojoj zakletvi, odbijao je pozive za kvalifikacije za iduće SP, ali na kraju je odustao od bojkota, vratio se 1970. i osvojio svoj treći naslov svjetskog prvaka.