KOLEGICE BRONČANE

Rukometaši na pijesku europski prvaci

28.06.2009 u 20:50

Bionic
Reading

Hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku novi je europski prvak. U finalnom susretu EP-a u norveškom Larviku hrvatska reprezentacija je pobijedila branitelja naslova Rusiju 2:0 (24:20, 20:18)

Bila je to slatka osveta za poraz u finalu EP prije dvije godine u Italiji. Hrvatska je odlučno ušla u susret, povela i uspjela steći prednost od nekoliko golova te tako preuzeti kontrolu nad rezultatom. Najviše vodstvo bilo je sredinom prvog seta +8, da bi malo opuštanje u završnici rusi smanjili na +4. Drugi set naši su reprezentativci loše otvorili, Rusi su poveli 6:0 i 8:2, no Hrvatska se oporavila sredinom seta sustigla Ruse, a potom prešla u vodstvo. Za Hrvatsku su danas igrali Bumbak, Šandrk, Jurić (4), Horvat (16), Paradžik (8), Vojnović (8), Biuklić (2) i Rokavec (6). Broncu su uzeli Mađari svladavši Dance.

Djevojke su na koncu bile treće. U susretu za broncu hrvatske rukometašice pobijedile su Ukrajinu 2:0 (22:17, 20:19). Naše su djevojke dobro ušle u susret, međutim, na početku se ozlijedila Jelena Vidović. To je djevojkama očito dalo dodatni motiv, vodile su tijekom cijelog seta i njegovo osvajanje nije dolazilo u pitanje. Drugi set je bio potpuno izjednačen. U dramatičnoj završnici, 15 sekundi prije isteka vremena Ukrajina je povela 19:18. No samo tri sekunde prije kraja Ivana Lovrić skok-šutom zabija za dva boda i brončanu medalju. Za Hrvatsku su igrale: Bazzeo (2), Vidović, Grebenar, Botica (5), Jug, Lovrić (24), Šamarinec (4).

Nove europske prvakinje su Talijanke koje su nakon velike borbe i dramatične završnice svladale domaćina Norvešku nakon raspucavanja sa 2:1.

'Čestitam svim djevojkama i dečkima, kao i vodstvu reprezentacije. Pratio sam turnir, igrali smo jako dobro i sretan sam zbog osvojenih zlata i bronce. Dokazali smo da je hrvatski rukomet na pijesku i dalje u samom europskom, ali i svjetskom vrhu', kazao je predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola nakon dvije osvojene medalje.