GORAN BLAŽEVIĆ

Rukomet na pijesku je hobi i gušt s perspektivom

Bionic
Reading

Rukomet na pijesku u posljednjih nekoliko godina bilježi znatan rast popularnosti, a mladi igrači dvoranskog rukometa sve češće 'prazni hod' između dviju sezona skraćuju igranjem upravo rukometa na pijesku. O tom sportu razgovarali smo s mladim hrvatskim reprezentativcem Goranom Blaževićem

Koja je osnovna razlika između dvoranskog i rukometa na pijesku?
Osim što se igra na pijesku, osnovna razlika je u tome što igraju četiri, a ne sedam igrača, ali postoji i niz drugih različitih pravila. Rukomet na pijesku igra se u dva seta. Regularno, jedan set traje 10 minuta. U slučaju da jedna ekipa pobijedi u prvom setu, a druga ekipa u drugom, tada se pristupa 'shoot-outu'.

Gol iz pirueta i cepelina te sa sedam metara vrijedi dva boda, dok šutovi izvana vrijede jedan. Kada se kreće u napad u označenom golmanskom prostoru, golman se mijenja s 'markerom', kojemu se priznaju dva boda također ako zabije gol. Moram napomenuti da u ovoj vrsti rukometa nema grubih faula.

Perspektivni sportaš, 19-godišnji Goran Blažević bavi se rukometom već dugi niz godina. Trenutno igra za novog prvoligaša, RK Maksimir Pastela, te novu, još ne toliko popularnu vrstu rukometa koji se igra na pijesku u BHC Sokol.

Njegovi rezultati, od 2004, kad je igrao za RK CO Zagreb, do danas nisu ostali neprimijećeni pa je ove godine selektiran za juniorsku rukometnu reprezentaciju.

Kada ste se počeli baviti rukometom na pijesku i kako ste zadovoljni razvojem tog sporta?
Rukometom na pijesku počeo sam se baviti prije dvije godine, u vrijeme kad je taj sport bio još na razini totalnog amaterizma. U rukomet na pijesku ni danas se ne ulaže dovoljno i još nisu izgrađene dvorane s pješčanom podlogom, no svi mi koji se bavimo tim sportom nadamo se da će se to u skoro vrijeme promijeniti. Nažalost, mlađe kategorije i dalje nemaju priliku zaigrati rukomet na pijesku u nekoj od liga ili na nekom turniru, ali priča se da će se upravo u te mlade nade tog sporta početi ulagati.

Kakva je konkurencija u Hrvatskoj i kakav je odnos kvalitete u odnosu na strane klubove?
Kvaliteta hrvatskih i stranih klubova je neusporediva. Ipak smo najbolji. Šalim se! Što se Europe tiče, jedina prava konkurencija skriva se u Rusiji i Mađarskoj, no vjerujem da najbolje ekipe dolaze iz Brazila, jer ipak su Brazilci aktualni svjetski prvaci. Konkurencija u Hrvatskoj je velika, postoji dosta kvalitetnih klubova, no daleko smo još od pravog, profesionalnog pogona kakav je, primjerice, u dvoranskom rukometu.

Koliko slobodnog vremena ima mladi sportaš poput vas i kako uspijeva pomiriti školske obaveze i sport?
Mislim da svaki sportaš, uključujući mene, može imati dovoljno slobodnog vremena ako uspije pravilno rasporediti obaveze. Od trenutka kad sam se počeo držati 'rasporeda', imam sasvim dovoljno slobodnog vremena i škola uopće ne pati.

Je li za vas rukomet na pijesku hobi ili posao u kojem uživate?
Rukomet na pijesku mi je hobi. Taj sport je svima hobi! Iskreno, još nisam čuo da netko u Hrvatskoj živi od tog rukometa na pijesku, ali da, jako uživam igrajući rukomet.