POZDRAVIO SE NAJVEĆI

Rudić: Otišao bih i bez londonskog zlata

14.09.2012 u 13:37

Bionic
Reading

U posljednjem obraćanju u svojstvu vaterpolskog izbornika Ratko Rudić je najavio povlačenje na pozadinsku funkciju gdje će, smatra, još puno dati hrvatskom vaterpolu koje je doslovno sa srebrne podigao na zlatnu razinu

Do pekinškog olimpijskog ciklusa, kada je za kormilo sjeo Ratko Rudić, hrvatski vaterpolisti su raspolagali s dva europska i jednim olimpijskim srebrom.

'Čim smo preuzeli Savez, žalio sam dovesti ratka Rudića. To je bio cilj jer zna se što s Ratkom dolazi, i naši su se ciljevi ostvarili', zadovoljno se osim godina unazad vratio izvršni direktor Saveza Perica Bukić koji s Rudićem surađuje već 30 godina.

'Više puta nas je doveo na krov svijeta i hvala mu na izvanrednoj suradnji koja će se nastaviti u drugačijem obliku uz jedini cilj - ostanak u svjetskom vrhu', poručuje Bukić i djelo velikog Ratka zaokružuje nedavnim intervjuom za tportal:

Veliki trener se samo smješkao ispod brka i prilično emotivno najavio kraj svoje trenerske karijere koja ga je učinila drugim najtrofejnijim izbornikom u povijesti svjetskog sporta:

'Došli smo do samoga vrha, pogotovo u drugom olimpijskom ciklusu, godinu smo zatvorili bez ijednog bitnog poraza, u Londonu smo postigli najviši sportski cilj uopće i odlučio sam da je vrijeme za novu ulogu.'

U nedjelju će postati sportski direktor.

'Izrada dugoročnog plana koji će uključivati stalne kontakte s trenerima i igračima u svim dobnim kategorijama i koordinacija s tijelima Saveza. Sve sam to uglavnom radio i u izborničkoj funkciji, ali sada ću se tome posvetiti u još većem obujmu. Znate, treba podići razinu priprema mlađih selekcija jer to sve jednom dođe na naplatu. Sve talijanske selekcije imaju kampove na mjesečnoj bazi i zato su oni prošli tjedan uzeli juniorsko zlato. Ima objektivnih problema za koje ne postoje konkretni krivci, ali za svaki rezultat se mora dugoročno ulagati', najavljuje svoju novu ulogu Rudić i odbija mogućnost da će postati mentor novom izborniku:

'Ni govora, svaki izbornik mora imati autonomiju u radu, ne pada mi na pamet nekome visiti nad glavom. Mislim da me naslijediti treba netko tko je već prošao ciklus rada u reprezentaciji, jer za biti dobar izbornik nisu dovoljne neophodne trenerske kvalitete, već i viziju te mogućnost prosudbe što će se tijekom dvoboja događati. Da skratim, širina... O imenima, naravno, neću.'

Stručna komisija u nedjelju će predložiti novog izbornik upravnom odboru i tada bi Ratko Rudić trebao dobiti nasljednika. Na popisu izglednih kandidata su Ivica Tucak, Emil Nikolić, Evis Fatović i Vjeko Kobeščak.

Tko god da dođe (a kao favorit kotira Tucak), neće imati laku zadaću jer dolazi umjesto čovjeka koji kaže:

'Još uvijek me svrbi onaj neuspjeh s Igara u Pekingu, ali zadovoljan sam učinkom i nije mi bilo teško odlučiti da odlazim. Otišao bih i da nismo uzeli zlato u Londonu. Bilo je još loših rezultata, ali iz svakog smo znali izvući pouke i napraviti korak prema naprijed. Samo za primjer, nakon neuspjeha na EP-u u Eindhovenu prošle zime ja sam praktički bio siguran da ćemo u Londonu uzeti zlato', ponovno se smiješi brk najvećeg hrvatskog trenera koji je Hrvatskoj donio 10 medalja, od kojih će se najdulje pamtiti zlata sa SP-a u Melbourneu, s Eura u Zagrebu i šlag na torti - londonski olimpijski trijumf.

Bukić je dodao da je Savez (u nedjelju će predsjednik Svoboda dobiti novi mandat jer nema protukandidata) sada još bolje opremljen za novu žetvu medalja, a novinar SN-a na kraju završnog obraćanja je održao dirljiv govor izborniku na odlasku koji je popraćen burnim pljeskom. Odlazi najveći i, ako više ne želi biti izbornik, dobro je da je ostao u hrvatskom vaterpolu.