KAKAV USPJEH

Ronjenje na dah: Hrvati novi svjetski rekorderi

14.11.2010 u 11:15

Bionic
Reading

Hrvatski ronioci na dah Karla Fabrio Čubrić i Goran Čolak novi su svjetski rekorderi nakon što su u subotu na 6. Submania Apnea kupu, koji je u organizaciji Ronilačkog kluba Submania, Zagrebačkog ronilačkog saveza i Zagrebačkog športskog saveza održan na bazenu Utrina, preronili 200 odnosno 248 metara u disciplini Dinamika s perajama

Osim ova dva svjetska rekorda na natjecanju su postavljena i dva nacionalna rekorda. U disciplini Statika novi nacionalni rekord postavila je Mihaela Romić s rezultatom 5 minuta i 55 sekundi, dok je u disciplini Dinamika bez peraja Dajana Zoretić postavila novi nacionalni rekord preronivši 155 metara.

Šesti Submania Apnea kup je nacionalno natjecanje u ronjenju na dah na kojem sudjeluju i ronioci iz drugih zemalja. Ove godine na njemu se okupilo 18 natjecatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja. Natjecanje je provedeno po pravilima i standardima AIDA-e, svjetske udruge za ronjenje na dah i po CMAS pravilima. Natjecatelji i natjecateljice nastupili su u tri bazenske discipline: Statika, Dinamika s perajama i Dinamika bez peraja, s tim da se disciplina Dinamika s perajama odvijala po pravilima obje asocijacije.

Statika je disciplina u kojoj ronilac zadržava dah što je duže moguće uronjenih dišnih organa, tijelom u vodi ili na površini vode. Statika je jedina disciplina u kojoj se mjeri trajanje zarona. Dinamika bez peraja je disciplina u kojoj se ronilac kreće horizontalno i pokušava preroniti što veću daljinu. Zabranjena je upotreba bilo kakve potiskujuće opreme. Dinamika s perajama je disciplina u kojoj se ronilac se kreće horizontalno i pokušava preroniti što veću daljinu. Dozvoljena je upotreba peraja ili monoperaje.