nitko ga nije volio...

Ronald Koeman dobio je otkaz i više nije trener Barcelone; zna se tko je glavni kandidat za njegovog nasljednika

28.10.2021 u 06:17

Bionic
Reading

Svima je već neko vrijeme bilo jasno da je Ronald Koeman (58) bivši. Barcelona se pod njegovim vodstvom mučila, u posljednjih mjesec dana u svim natjecnajima je ostvarila dvije pobjede i čak četiri poraza. Posljednji, protiv Rayo Vallecana u utorak navečer, konačno je natjerao čelnike Barcelone da se napokon riješe Koemana i daju mu otkaz!

Ronald Koeman (58) je igračka legenda Barcelone, od 1989. do 1995. odigrao je 264 utakmice i zabio 88 golova, osvojio četiri naslova prvaka, a 1992. godine i tadašnje izdanje Lige prvaka. U trenerskim je vodama od 2000. godine, s više ili manje uspjeha vodio je neke od najvećih klubova (Ajax, Benfica, PSV, Valencia, Feyenoord, Everton), a bio je i nizozemski izbornik od 2018. do kolovoza 2020. godine kad je preuzeo Barcelonu.

Iskreno, možda mu to i nije trebalo. Na klupi Barce sjedio je 67 utakmica, slavio je 39 puta, remizirao 12 puta, a izgubio 16. I presudio mu je posljednji poraz u nizu, onaj 1:0 u gostima kod Rayo Vallecana u Madridu. Tako do srijede 27. listopada navečer Ronald Koeman i službeno više nije trener Barce! Svi kao da su napokon odahnuli...

Jer stvar je vrlo jednostavna, od prvog dana se vidjelo da Ronaldu Koemanu jednostavno nije bio suđen uspjeh na klupi Barcelone. S Messijem ili bez njega, nizozemski je trener 'kreator' nekih od najtežih domaćih poraza Barce u Ligi prvaka (0:3 Juventus, 1:4 PSG, 0:3 Bayern), a u kakvom je stanju momčad najbolje govori činjenica o četiri poraza u posljednjih šest prvenstvenih utakmica. Nitko ga nije volio, Koeman je bio u konstantnom sukobu s igračima, a nakon poraza od Reala u El Clasicu zamalo je izbjegao linč navijača Barcelone koji su opkolili njegov automobil na izlasku s Nou Campa.

  • +10
Rayo Vallecano - FC Barcelona, španjolska liga, 27.10.2021. Izvor: EPA / Autor: Javier Lizon

Dobio bi Koeman otkaz i puno ranije, ali Barcelona je u katastrofalnom financijskom stanju, a prema ugovoru mu mora isplatiti čak 12 milijuna eura otpremnine u slučaju prijevremenog raskida ugovora. Nitko ne zna gdje će predsjednik Joan Laporta pronaći taj novac jer klub je dužan i Koemanovom prethodniku, Quique Setien još od kolovoza 2020. godine uvijek čeka preostalih četiri milijuna eura... I čekat će ih do tko zna kada, pa je u međuvremenu pokrenuo i sudsku tužbu protiv kluba!

No, dosta o bivšima! Iz Barcelone su u noći na četvrtak i službeno objavili da Ronald Koeman više nije trener, a tijekom dana će imati priliku pozdraviti se s igračima. A predsjednik Laporta je već krenuo po njegovog nasljednika.

Španjolski mediji bliski Barceloni tvrde kako je to sigurno još jedna igračka legenda, Xavi Hernandez (41). Da, bio je Xavi u kombinacijama u kolovozu 2020. godine, ali je tada odbio poziv bivšeg predsjednika Josepa Marije Bartomeua. Kao da je znao da će ovaj prije vremena zbrisati iz kluba i ostaviti ga u dugovima koji su veći od milijarde i 200 milijuna eura! Opravdao se tada Xavi da jednostavno nema dovoljno iskustva za prvog trenera Barcelone, što je i bila istina. A i nije želio raditi za Bartomeua...

No, sada je na vlasti nova garnitura, Laporta će sigurno igrati 'na emocije' jer novac ponuditi ne može. Zato će Xavija svim 'legalnim i nelegalnim' sredstvima nagovarati da se vrati. Čast i slava, to je ono što mu može obećati, uz krv, znoj i suze. Ovog posljednjeg će, ako je suditi prema igračkom kadru, stanju u momčadi i cijelom klubu, biti puno više.

  • +21
FC Barcelona - Real Madrid, španjolska liga, El Clasico, 24.10.2021. Izvor: EPA / Autor: Enric Fontcuberta

Xavi je trenutno trener katarskog Al Sadda i ide mu sjajno. Dojam je da ima 'ono nešto', igračku je genijalnost spreman i sposoban prenijeti i u trenerskom poslu, no jedno je dvije sezone voditi klub iz katarske lige (bez omalovažavanja), a onda odmah sjesti na klupu Barcelone. Usporedba 'fićeka' i Ferrarija ovdje je idealan primjer.

Ima predsjednik Laporta još nekoliko kandidata, no sve su to redom već dokazani i poprilično razvikani treneri. Koji su u ovom trenutku preskupi i Barceloni jednostavno nedostižni. Lako se razbacivati imenima, ali tu je navodno prije svih Antonio Conte, u konkurenciji je i dalje belgijski izbornik, Španjolac Roberto Martinez, pa i njemački izbornik Joachim Löw, te Philipp Cocu i Andrea Pirlo. No, prvi je na listi želja ipak Xavi...