TRAGIČNI JUNAK

Rođendan F1 velikana: Je li Senna najveći ikad?

21.03.2014 u 09:54

Bionic
Reading

Ayrton Senna rođen je 21. ožujka 1960. godine. Na današnji dan F1 fanovi se prisjećaju veličanstvene karijere čovjeka kojeg mnogi smatraju najvećim vozačem u povijesti Formule 1

Kao i većina drugih uspješnih brazilskih vozača, Senna je rođen u Sao Paulu, gdje je već u svojim karting danima pokazivao veliki talent. Od 1981. godine natjecao se u pravim bolidima, a 1983. uzeo je titulu prvaka u britanskoj Formuli 3 te ostvario prestižnu pobjedu na utrci u Makau, jednoj od najtežih u svijetu automobilizma.

Gledajte Formulu 1!

Sve slobodne treninge, kvalifikacije te sve nedjeljne utrke gledajte na MAXtv-ovom kanalu, MAX GP! Utrke možete gledati i na pay-per-view servisu match.tportal.hr

Senna je u Formuli 1 debitirao za volanom slabašnog Tolemana, a do bodova stigao već u svojoj drugoj utrci u Južnoj Africi, osvojivši šesto mjesto. U Monaku je zatim bio drugi, uzeo je te godine još dva pobjednička postolja i prešao na kraju sezone u Lotus.

Svoju prvu pobjedu u karijeri veliki Brazilac ostvario je 1985. godine u Estorilu. S ekipom Lotusa ostvario je šest pobjeda u tri sezone, prije nego što je potpisao za moćni McLaren i tada je krenula njegova vladavina. U sljedeće četiri godine osvojio je tri naslova prvaka, uz veliki rivalitet s Alainom Prostom, koji je trajao sve dok se Francuz nije umirovio na kraju 1993. godine.


U Williams je Senna prešao 1994. godine. Bio je apsolutni favorit za osvajanje novog naslova prvaka, ali tragična pogibija u Imoli 1. svibnja završila je njegovu veliku karijeru, u kojoj je ostvario 41 pobjedu, 65 pole pozicija i 80 pobjedničkih postolja. Tri milijuna ljudi prisustvovalo je njegovom sprovodu, a u Brazilu su zbog nacionalne tragedije proglašena tri dana žalosti.

Sennu i danas, dvadeset godina nakon pogibije, mnogi smatraju najvećim vozačem svih vremena. Svoje briljantne vozačke sposobnosti dokazao je s čak šest pobjeda na uličnoj utrci u Monaku kao i besprijekornom vožnjom po kiši, koju je jasno pokazao u Doningtonu 1993. godine. U svakom slučaju, riječ je o omiljenoj vozačkoj legendi, velikanu koji će uvijek biti sinonim za brzinu i pomicanje granica.


Na današnji dan Google mu je posvetio svoju naslovnu sliku