NOGOMETNA AFERA

Robin Bokšić prouzročio rat Bayerna i UEFA-e

16.09.2010 u 16:11

Bionic
Reading

Istražitelj nogometnih manipulacija, njemački Hrvat Robin Bokšić našao se u središtu pravnih prepucavanja rekordnog prvaka Njemačke i Europske nogometne federacije (UEFA). Je li Bokšić varalica, što tvrdi njemački tisak?

'Alternative nije bilo!' Tako FC Bayern iz Münchena komentira najavu pravnog gonjenja suradnika Europske nogometne federacije (UEFA). Cilj kaznenih prijava obrana je ugleda nogometnog diva i vodećih ljudi u rekordnom prvaku Njemačke.

'Ne radi se o brzopletoj reakciji, mi smo dobro razmislili što ćemo učiniti', naglasio je šef Uprave Bayerna Karl-Heinz Rummenigge nakon sinoćnje (2:0) pobjede protiv Rome u Ligi prvaka. 'Nećemo dozvoliti da nitko uprlja imidž i ugled FC Bayerna', dodao je on.

Na Bayernovo podizanja kaznenih prijava protiv UEFA-inog šefa Disciplinske komisije Petera Limachera (ujedno i glavnog istražitelja u aferi namještanja nogometnih utakmica) i njegovog suradnika Robina Bokšića, Europska nogometna federacija je reagirala 'šokirano'. Gianni Infantino, glavni tajnik UEFA-e, u priopćenju za medije Bayernovu je reakciju nazvao pretjeranom.

Stern: Bokšić i Limacher diskreditirali Bayern

Kako u svom današnjem izdanju piše njemački tjednik Stern, Limacher i Bokšić (njemački Hrvat) su u nekoliko navrata diskreditirali FC Bayern. Ono što minhenski klub najviše ljuti su sumnje da je Bayern ruskoj mafiji 'prodao' polufinalni meč Kupa UEFA-e u svibnju 2008. kod Zenita iz Sankt Peterburga. Rusi su tada uvjerljivo pobijedili 4:0, a Bayern je, kako su navodno tvrdili Limacher i Bokšić za taj posao dobio 50 milijuna nečega... Nije, naime, jasno o kojoj se valuti radi.

Limacher i Bokšić su, piše Stern, španjolskom državnom odvjetniku Joséu Grindi (on vodi istragu navodne manipulacije susreta Zenit-Bayern) potvrdili da imaju dokaze da je Bayern 'prodao' utakmicu te da UEFA raspolaže s bankovnim izvacima koji potvrđuju uplatu osmeroznamenkaste svote na račun FC Bayerna.

Bayern je kaznene prijave podigao nedugo nakon što je Stern objavio detalje iz svog članka o djelovanju dvojca Limacher-Bokšić. Rummenigge od Državnog odvjetništva u Münchenu (gdje su prijave i podignute) te od UEFA-e zahtijeva detaljnu istragu.

UEFA je pak izrazila nerazumijevanje za jučerašnji (15. rujna) potez njemačkog kluba. 'Ekstremno sam iznenađen reakcijom Bayerna', izjavio je Infantino. UEFA je najavila pravne korake s ciljem 'zaštite vlastitog integriteta i integriteta gospodina Limachera'. Infantino je izrazio povjerenje u rad svog istražitelja: 'Peter Limacher stoji na vjetrometini vrlo teške borbe i ima naše puno povjerenje.' Ime Robina Bokšića u ovoj rečenici nije palo.

Limacher nasjeo na pogrešne informacije?

Kako piše Stern, Limacher je u svojoj istrazi nogometnih namještaljki 'nasjeo' na Bokšićeve pogrešne informacije. Između ostaloga se radi, kako piše njemački magazin, i o sumnji da je Bayern 'prodao' uzvratni meč polufinala Kupa UEFA-e protiv Zenita. Bavarski klub u prošlosti je sumnje vezane uz taj meč stalno demantirao, a sada su čelnici Bayerna od predsjednika UEFA-e Michela Platinija zatražili da jasno kaže što misli o 'blaćenju ugleda minhenskog kluba'.

Osim toga, Bayern je u priopćenju za medije zatražio i 'hitne personalne posljedice za Petera Limachera i Robina Bokšića'.

Limacher je u intervjuu za njemački list Financial Times Deutschland odbacio Bayernove prigovore o navodnom blaćenju ugleda njemačkog nogometnog prvaka. 'Ja nikada nisam takvo što ni rekao', tvrdi Limacher. On je Bokšića u istom intervjuu nazvao 'apsolutno sigurnim izvorom'.

'Okruženje braće Šapina'

Bokšić, kako pišu njemački mediji, potječe iz 'okruženja braće Šapina', koji su u javnosti poznatiji kao 'kraljevi kladioničarske mafije'. Upravo su Šapine (prije svih Ante) bili organizatori velike afere oko namještanja utakmica u njemačkom nogometu prije nekoliko godina. Stern o Bokšiću piše da se on '...predstavljao kao agent BND-a (njemačka inozemna tajna služba, red)'. Magazin dodaje da je protiv Bokšića u Hrvatskoj i Njemačkoj podignuto nekoliko prijava zbog prevara.

32-godišnji Bokšić je, tvrdi Stern, po nalogu UEFA-inog istražitelja Limachera posjetio i Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Tamo je navodno FIFA-i (Svjetska nogometna federacija) ispričao da je 'kupljeno' nekoliko nacionalnih reprezentacija. FIFA, piše tisak, tada nije povjerovala njegovim izjavama. Bokšić je nedavno boravio i u Hrvatskoj, gdje je ispitao suca Brunu Marića o navodnim manipulacijama finala Hrvatskog kupa između Dinama i Hajduka.

Upitno je stoji li UEFA iza svog 'istražitelja'. U aktualnom priopćenju za medije stoji kako '... će UEFA, s obzirom na ranije sudjelovanje Robina Bokšića u istrazi nogometnih manipulacija, poduzeti sve potrebne korake kako bi raščistila ovaj slučaj'. To ne zvuči kao bezuvjetna potpora čovjeku koji po svijetu putuje kao 'istražitelj UEFA-e'.