OSMINA FINALA LIGE PRVAKA

Robben spasio Bayern, Arsenal razbio Porto

09.03.2010 u 22:12

Bionic
Reading

Arjen Robben pogotkom i asistencijom održao je Bayernove snove o Europi, dok je Arsenal pomalo rutinirno nadvisio Porto. Bavarci i 'topnici' tako su se plasirali u četvrtfinale Lige prvaka, i to bez učešća hrvatskih igrača u uzvratima

Londonski Arsenal, bez Eduarda da Silve na travnjaku, s lakoćom se obračunao s Portom i osigurao nastup u četvrtfinalu Lige prvaka. Premda bez Cesca Fabregasa, 'topnici' su odigrali vrlo dobru nogometnu predstavu i s uvjerljivih 5:0 nadvisili Portugalce. Nicklas Bendtner anulirao je prednost Porta iz prve utakmice (2:1 za Portugalce) već u 10. minuti, a zatim je i svojim drugim golom 15 minuta kasnije posve uništio ambicije Porta.

Na kraju, Samir Nasri u 63. i Emmanuel Ebue u 66. minuti samo su stavili točku na 'i' lijepe predstave momčadi Arsena Wengera na Emiratesu, a u drugoj minuti sudačke nadoknade Bendtner je iskoristio kazneni udarac koji je izborio Ebue i svojim het-trikom zaključio priču. Domaćini su igrali bolje, uputili su više udaraca u okvir gola nego što je Porto uopće pucao prema Almuniji, a statistika posjeda lopte i pretrčanih kilometara također su išli u korist 'topnika'. Nažalost, naš Dudu nije osjetio slast pobjede, utakmicu je odgledao s klupe za pričuve.

Druga utakmica večeri bila je kudikamo zanimljivija. Bayern je bio samo na mali korak od ispadanja iz Lige prvaka, no pogodak majstora Arjena Robbena iz daljine u 65. minuti riješio je pitanje konačnog pobjednika Fiorentine i Bavaraca. Za domaćine je sve izgledalo bajkovito do te 65. minute. 'Viole' su povele u 28. minuti preko Juana Vargasa i s tim rezultatom, aktivnim za domaćine, otišlo se na odmor. A onda, početkom drugog dijela vidjeli smo mali blickrig u režiji Stevana Jovetića.

Crnogorski internacionalac prvo je u 56. minuti lijepo iskoristio dodavanje Alberta Gilardina, a kad je samo četiri minute kasnije Bayern preko Marka van Bommela smanjio na 1:2 (tim rezultatom je završila i prva utakmica, samo za Bayern), ponovno je na scenu stupio Jovetić i u 64. minuti povisio rezultat na obećavajućih 3:1. No, već u idućem napadu, čim su Bavarci krenuli s centra, Robben je super udarcem iz daljine ponovno ušutkao tribine u Firenci.

Nakon tako teško izborenog prolaza, pravo je pitanje zašto se Louis van Gaal odrekao usluga svog 'spasioca' Ivice Olića. Bila je to savršena utakmica za našeg reprezentativca jer je od početka bilo savršeno jasno da će Fiorentina svom snagom krenuti prema pogotku kojim bi anulirala poraz u Münchenu. Takva igra u kojoj ostaje puno prostora za protunapad idealna je za Olića, no nizozemski trener njemu je u napadu pretpostavio mladog Marija Gomeza. Čak i kad je u 30. minuti Gomez izašao, u igru nije ušao Olić, nego Klose. Danijel Pranjić odigrao je tek minutu, ušao je u drugoj minuti sudačke nadoknade umjesto Franka Riberyja.

Kako bilo, Bayern je na kraju izborio prolaz u četvrtfinale, no tamo će morati pokazati puno više želi li uopće konkurirati za polufinale. Samo raspoloženi Arjen Robben neće biti dovoljan za bilo što više od časnog ispadanja. U četvrtfinalu će ih dočekati ipak malo veće 'zvjerke' od relativno neiskusne Fiorentine.


ARSENAL - PORTO 5:0 (2:0)

Arsenal: Almunia; Sagna, Campbell, Vermaelen, Clichy; Nasri (Denilson, 73), Song, Diaby; Rosicky (Eboue, 57), Aršavin (Walcott, 77); Bendtner
Porto: Helton; Fucile, Rolando, Bruno Alves, A. Pereira; Ruben Micael (Guarin, 76), Nuno Coelho (Rodriguez, 46), Meireles; Varela (M. Gonzalez, 76), Falcao, Hulk

FIORENTINA - BAYERN 3:2 (1:0)

Fiorentina: Frey; De Silvestri, Natali, Kroldrup, Felipe (Pasqual, 79); Montolivo, C. Zanetti; Marchionni, Jovetić, Vargas (Keirrison, 82); Gilardino
Bayern: Butt; Lahm, Van Buyten, Badstuber, Alaba; Robben, Van Bommel, Schweinsteiger, Ribery (Pranjić, 90+2); Mueller, Gomez (Klose, 30)


Rezultati i parovi osmine finala Lige prvaka:
Arsenal - Porto 5:0 (1:2)
Fiorentina - Bayern 3:2 (1:2)
Srijeda, 10. ožujka:
Real Madrid - Lyon (0:1)
Manchester United - AC Milan (3:2)
Utorak, 16. ožujka:
Sevilla - CSKA Moskva (1:1)
Chelsea - Inter (1:2)
Srijeda, 17. ožujka:
Barcelona - Stuttgart (1:1)
Bordeaux - Olympiakos (1:0)