REVOLUCIONARAN PRIJEDLOG

Rješenje hrvatskih trenera 'uvodi reda' u svjetsku gimnastiku

18.05.2015 u 19:48

Bionic
Reading

Svjetska gimnastička federacija prihvatila je novi sustav kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine kojeg su izradili treneri naših najboljih vježbača Tigran Gorički, Marijo Vukoja, Saša Solar i Vladimir Mađarević.

Po novom kvalifikacijskom sustavu gimnastičari više neće imati samo jednu priliku kvalificirati se na OI o čemu je odlučivao plasman na posljednjem Svjetskom prvenstvu prije Igara. Višebojci će uz dosadašnji sistem da idu tri medaljaša sa SP-­a imati priliku otići i ako budu među prva dva na kontinentalnim prvenstvima.

Specijalisti po spravama kvalificirat će se ako osvoje neku od tri medalje na SP­-u ili ako osvoje ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, a najbitnije od svega je što će se pomicati lista. Primjerice ako Filip Ude na SP-­u bude 4. na konju s hvataljkama, a netko od prve trojice Igre već izbori kroz momčad ili višeboj, lista se pomiče. Isti slučaj je i sa Svjetskim kupom. Odradit će se tri Svjetska kupa i ukupni pobjednici će osigurati olimpijsku vizu, no ako je pobjednik to već ostvario kroz SP ili kontinentalno prvenstvo, lista se ponovno pomiče.

'Ne želim si uzimati nikakve zasluge. Na ovome je radio cijeli tim ljudi Tehničkog odbora Hrvatskog gimnastičkog saveza. Prije dvije godine sam u Lausanni prezentirao taj program i jako mi je žao da se on neće primjeniti već za Olimpijske igre u Riju. Napravili smo program u kojem će specijalisti na spravama biti stavljeni na mjesto na kojem su odavno trebali biti i svi najbolji će imati priliku otići na OI. Ovo je veliki iskorak i vjetar u leđa nama kao naciji koja ima dosta specijalista koji su među najboljima na svijetu,' izjavio je jedan od autora novog kvalifikacijskog sustava Tigran Gorički.


Oduševljenje prihvaćanjem novog sustava nije krio ni srebrni olimpijac Filip Ude.

'Za nas koji nemamo ekipu na OI, ovo je puno bolji kvalifikacijski sustav. Nadam se da će zaživjeti. Ja ću svakako razmisliti da onda prestanem raditi višeboj i da se posvetim samo konju s hvataljkama,' rekao je Ude dok Možnik zbog novih kvalifikacija razmišlja i o produljenju karijere.

'Oduševljen sam. To je sjajna vijest. Šteta što to ne ide već za ove Igre u Riju. Ja imam 28 godina, planirao sam trenirati do 2020. godine, no s ovim smo svi dobili motiv više i sigurno još nećemo razmišljati o mirovini,' kazao je Možnik.

NOVI KVALIFIKACIJSKI SUSTAV ZA OI TOKIO 2020.


- 95 gimnastičara i 87 gimnastičarki nastupa u Tokiju
- 12 najboljih ekipa i momčadi sa SP-­a 2019. (ukupno po 60 ljudi)
- 9 višebojaca i višebojki koji su osvojili prva dva mjesta na Europskom prvenstvu, Azijskom prvenstvu, Afričkom prvenstvu, Panameričkom prvenstvu i prvoplasirani s Prvenstva Oceanije
- medaljaši po spravama sa SP-­a 2019. (18 muških i 12 žena) ­- u slučaju da je netko već osigurao plasman kroz ekipu ili višeboj, lista se pomiče
-­ ukupni pobjednici Svjetskog kupa (6 muških i 4 žene) -­ odredit će se tri Svjetska kupa, dva u 2019. i jedan u 2020. godini, bodovi se zbrajaju za ukupnu pobjedu; u slučaju da je netko već osigurao plasman kroz ekipu, višeboj ili pojedinačno na SP-­u, lista se pomiče
­- po 1 mjesto u muškom i ženskom turniru dobiva zemlja domaćin
- po 1 pozivnica dodijelit će se nekome u muškom i ženskom turniru