POTHVAT ZA POVIJEST

Riječka Mlaka prava kuglačka klapa

22.03.2012 u 20:25

Bionic
Reading

Klub koji je desetljećima bio rasadnik mladih vremenom se počeo uzdizati na prvoligaškoj ljestvici, a u ovom prvenstvu kolo prije završetka osigurao naslov državnog prvaka

Igračice riječke Mlake nove su hrvatske prvakinje u kuglanju. Godinama su bile u sjeni Rijekinih članica, gradskih rivalki, višestrukih prvakinja. Rijeka je bila kuglački simbol grada, sastav koji je žario i palio osvajajući domaće i međunarodne naslove najboljih. No vremena su se promijenila, primat u Rijeci preuzela je Mlaka.

U posljednje tri sezone Mlakine kuglačice bile su triput druge u hrvatskom prvenstvu. Bio je to nagovještaj da su kadre i za najveći pothvat. U tome su uspjele ove godine. Makar će priznati da su se Zagrebove igračice, njihove najveće rivalke i braniteljice naslova državnih prvakinja, poskliznule u susretima s manje kvalitetnim suparnicama.

'A naslov prvaka osvaja se pobjedama nad manje kvalitetnim sastavima', ističe trener Lores Agotić, uvijek vjeran klubu i radu s mladima. Volonterski, iz ljubavi. U Mlaki su od članica današnjeg sastava ponikle juniorke Marina Bašić Palković (u klubu od 2003.), Nika Cvitković (u klubu od 2003.), Maja Nanić (u klubu od 2003.), Martina Nanić (u klubu od 2003.), Marina Primorac (u klubu od 2004.) i Michelle Žiković (u klubu od 2009.) te seniorke Ljiljana Peroš (u klubu od 1997.) i Mirella Pijanović (u klubu od 1982.).

U klub su iz ostalih sredina došle seniorke Neveka Bartolović (u Mlaki od 1992.), Josipa Dolibašić (u Mlaki od 2011.), Jelena Tomašić (u Mlaki od 1986.) i Marija Zver (u Mlaki od 2009.). Pristigle juniorke su Snježana Kramar (u Mlaku došla 2011. i igra dvojno za matični klub Goranin iz Delnica) i Iva Pavić (došla 2010. iz Rijeke). Pristigla mlađa juniorka je Matea Gašparović (u Mlaku došla 2010. i igra dvojno za matični klub Policajac iz Ogulina).

Juniorka Nikolina Pavlaković (u Mlaku je došla 2009.) vratila se u matični klub Kupu iz Ozlja 31. prosinca 2011.
Prema uvijek pouzdanim Agotićevim podacima, najviše utakmica, po 17, u ovom prvenstvu (do završetka je ostalo još samo jedno kolo) odigrale su Josipa Dolibašić, Snježana Kramar, Ljiljana Peroš i Marija Zver.

Juniorske svjetske medalje osvajale su Nika Cvitković (dva zlata, dva srebra i tri bronce), Maja Nanić (jedno zlato i dvije bronce), Matea Gašparović (tri bronce) i Nikolina Pavlaković (jedna bronca). Josipa Dolibašić, Ljiljana Peroš, Snježana Kramar i Marija Zver, kao članice hrvatske seniorske reprezentacije, osvojile su srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2009.

'Mlaka je zasluženo prva u hrvatskom prvenstvu. Godinama se taj sastav gradio, a mlade snage podupirale', kaže Boris Mezak, glavni tajnik Hrvatskog kuglačkog saveza.

Trener Lores Agotić ističe kako je njegov sastav bio uspješan i na međunarodnoj pozornici. U Europskom kupu (natjecanju viceprvaka iz europskih zemalja) Mlaka je 2009. bila treća, 2010. druga, a 2011. peta. I baš kad je bila peta, bila je možda najjača među sudionicama Europskog kupa.

'Kuglali smo, međutim, na stazama na kakvima se nekoć kuglalo. Iskusnija Marija Zver na njima se snašla, mlađe nisu. Zbog toga nismo postigli bolji rezultat', podsjeća Agotić.

Taj zaljubljenik u kuglanje drži se provjerenog pravila: u sastav se teško ulazi, još teže izlazi. U klubu dio trenerskog posla obavljaju Ljiljana Peroš i Nevenka Bartolović. Mlaku su 11. lipnja 1977. osnovali Lores Agotić i Mladen Barilar. Prvoligaš je postala 1992. u doba kad se većina njezinih današnjih mladih članica tek rodila.

'U sezoni 2002/2003. igrali smo u drugoj ligi, no nakon jednogodišnje odsutnosti vratili smo se u prvoligaško društvo', podsjeća Agotić, mirnim tonom, pun spokoja. Jer, Mlaka je, svjedoči, skladna klapa.