bili poput braće

Riječi Ivana Rakitića o Neuerovom pjevanju Thompsonove pjesme 'Lijepa li si' itekako će odjeknuti u Njemačkoj

13.07.2020 u 16:00

Bionic
Reading

Iako je to sve trebala ispasti lijepa reklama za Hrvatsku, Dubrovnik i Šipan, ispalo je posve drugačije. Sada proslavljenog njemačkog golmana, Manuela Neuera, njemački mediji napadaju zbog pjevanja Thompsonove pjesme 'Lijepa li si'

Video s otoka Šipana, iz uvale Priježba gdje kafić na jednoj od najljepših plaža ima proslavljeni hrvatski vaterpolist iz Pro Recca Nikša Dobud, postao je vijest dana.

>> I Thompson bi bio ponosan; poslušajte kako jedan od najboljih svjetskih golmana, Nijemac Manuel Neuer pjeva 'Oj Zagoro, lijepa li si...'

Na videu se vidi kako 34-godišnji Manuel Neuer, koji je s prijateljima zaigrao i vaterpolo, pjeva hrvatske pjesme. Među njima i poznatu dalmatinsku 'Nek ti kušin bude stina'…

No, zapjevao je Neuer i Thompsonu 'Lijepa li si', pa je njemački Bild 'raspalio' po golmanu Bayerna i 'elfa'.

Ovaj njemački tabloid Neueru je posvetio naslovnicu uz natpis 'Neuer pjevao pjesmu desničarskog skandaloznog benda', a neki komentari su otišli toliko daleko da su spominjali kako se u inače domoljubnoj hrvatskoj pjesmi u jednom dijelu spominje Herceg Bosna u kontekstu rata i navodnog etničkog čišćenja tog teritorija od Bošnjaka i Srba.

U članku koji je vjerojatno zbunio mnoge Nijemce spominje se u kontekstu pjesme 'Lijepa li si' i Marka Perkovića Thomsona kao čovjeka koji veliča hrvatski fašizam.

'Ne govorim hrvatski jezik, tako da nisam ni znao što pjevam ni od kojeg pjevača', piše u Neuerovoj poruci koju su dobili Bild i Sport1. Dakle, kratko i jasno je objasnio kako stoje stvari.

>> Manuel Neuer se oglasio nakon što su ga njemački mediji brutalno napali zbog Thompsonove pjesme: Nisam ni znao što pjevam

U obranu poznatog njemačkog golmana stao je hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić.

'Manuel je poput Hrvata. Ponosni smo što svake godine dolazi u Hrvatsku i osjeća se ugodno u našoj zemlji. Meni je u Schalkeu bio poput starijeg brata. Manu ima poseban odnos prema našoj zemlji zbog svog prijatelja i osobnog trenera vratara Tonija Tapalovića. On je Hrvat i dolazi iz Dubrovnika te je on veliki razlog zbog kojeg se Neuer zaljubio u Hrvatsku i našu glazbu', objasnio je Rakitić u razgovoru za Sport1 i dodao:

'Thompson je popularan i voljen u cijeloj Hrvatskoj. Pjesma je o ljubavi prema Hrvatskoj i o tome kako je zemlja lijepa. Pjesma nema nikakvu drugu pozadinu, a ni Manuovo pjevanje. Zvale su me stotine ljudi i rekle da im je drago što je kod nas. Šteta je što sada rade od svega toga. Manu nije napravio ništa loše. Samo se osjeća dobro i ugodno u društvu hrvatskih ljudi'.