totalni kaos u susjedstvu

Reprezentaciji BiH zbog Srba prijeti izbacivanje iz dodatnih kvalifikacija za plasman na Euro 2020.

16.12.2019 u 14:59

Bionic
Reading

Zbog raskola u Nogometnom savezu Republike Srpske (FSRS) postoji realna opasnost da UEFA izbaci reprezentaciju Bosne i Hercegovine iz predstojećeg doigravanja Lige nacija za plasman na Euro, ali i bosanskohercegovačke klubove iz međunarodnih natjecanja!

Velika se drama ovih dana odigrava u Bosni i Hercegovini. Zemlja s 'milijun apsurda' još je jednom upala u klupko nerješivih problema, a sada bi zbog toga mogla ispaštati reprezentacija! A sve zbog raskola u FS Republike Srpske, pa se čini kako bi Srbi mogli zapečatiti sudbinu 'zmajeva'.

Naime, UEFA najstrože zabranjuje miješanje politike u rad nogometnih saveza, što je u nizu slučajeva završilo suspenzijom državnih saveza. Sada je u BiH nogometu takvo stanje da je uopće pitanje što se i kako može napraviti, a da se izbjegnu katastrofalne posljedice izbacivanja reprezentacije iz dodatnih kvalifikacija za EP 2020. godine.

U petak je Uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske zabranila rad FSRS sve dok se, u skladu s ranijim zahtjevima, ne održe izvanredne sjednice Izvršnog odbora i Skupštine FSRS, kao epilog višemjesečnih nesporazuma između aktualnog predsjednika Izvršnog odbora FSRS Mileta Kovačevića i većine članova IO-a.

Prikupljani su potpisi skupštinskih delegata i članova Izvršnog odbora FSRS s ciljem da se zakaže Skupština i smijeni Kovačević, što je inspekcija podržala.

No, ovakva odluka je suprotna tumačenju predsjednika FSRS, Pravnog komiteta Nogometnog saveza BiH, čiji je član FSRS, i Uefe, koji su stava da se Skupština FSRS može održati po tom principu, ali ne s dnevnim redom smjene, jer to Statut ne prepoznaje.

Predsjednik FSRS zatražio je i reakciju NSBiH (Nogometni savez Bosne i Hercegovine) i UEFA-e, što može biti korisno s aspekta jačanja državnog saveza. Međutim, Kovačevićeva opozicija to je negirala, sa željom da pokažu da je entitetski savez jači od NSBiH!

Iz kuće bh. nogometa još nisu reagirali jer je Kovačević sve predao na Sud i čeka odluku. Međutim, ako FSRS ostane zatvoren, NSBiH će se morati umiješati. S druge strane, NSBiH je dobio pismo Uefe da se ne može ići u izbore dok se ne usklade statuti.

Prema tome, sve što se učini prije usklađivanja statuta nije regularno i ne može se prihvatiti.

Kad se sve 'zbroji i oduzme', BiH nogometu prijeti totalni kaos, zbog čega bi UEFA bila primorana na suspenziju Saveza dok se propisi ne usklade s njenim standardima.

  • +5
Lihtenštajn - BiH, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: EPA / Autor: GIAN EHRENZELLER

Dođe li do te mjere, reprezentativne selekcije i klubovi iz BiH bili bi izbačeni iz međunarodnih natjecanja!

U NSBiH stigli dokumentacija i zahtjev iz FSRS te se u sljedećih nekoliko dana očekuje tumačenje Pravnog komiteta. I UEFA je upoznata sa svim događanjima, tako da se i s te strane očekuje adekvatna reakcija.

Podsjetimo, NSBiH je bio već suspendiran 2011. godine zbog neusklađenosti statuta s međunarodnim propisima.

Izvršni odbor FSRS za utorak je zakazao izvanrednu sjednicu Skupštine. Na subotnjoj sjednici IO-a, koju je zakazao prvi potpredsjednik Dušan Marković, prisustvovalo je sedam od 11 članova. No, Uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske u petak je zabranila rad FSRS do održavanja sjednice Skupštine.

'Naš zadatak je bio da u što kraćem vremenskom roku deblokiramo Savez, odnosno da ga vratimo u legalne tokove. Da bismo to uradili, imali smo dva zadatka iz rješenja inspekcije - to je održavanje izvanredne sjednice Izvršnog odbora i održavanje izvanredne sjednice Skupštine FSRS. Prvi korak smo učinili...', kazao je prvi potpredsjednik FSRS Dušan Marković i za kraj potvrdio:

'Donijeli smo određene zaključke, a to je da se u utorak, 17. prosinca, održi izvanredna sjednica Skupštine u Banjoj Luci. Imat će jednu točku dnevnog reda, onu koju su tražila 43 delegata u svom zahtjevu, razrješenje predsjednika FSRS Mileta Kovačevića.'

No, sve ovo ne sluti na dobro, teško da će završiti dobro i velike su šanse da BiH zbog Srba ostane bez mogućnosti da izbori plasman na Euro 2020.