TAEKWONDO

Renata Crkvenac prva hrvatska sutkinja na Igrama

22.03.2012 u 17:33

Bionic
Reading

U Londonu će natjecanja trajati od osam sati ujutro do 11 sati navečer, a hrvatska sutkinja bit će jedna od šest djeliteljica pravde na tom skupu

Renata Crkvenac bit će jedna od šest sutkinja u tae-kwon-dou na Olimpijskim igrama u Londonu. Prvi put u povijesti hrvatski tae-kwon-do na najvećoj svjetskoj priredbi imat će predstavnicu i u dijeljenju sudačke pravde. Deset sudaca na olimpijskom turniru bit će iz Europe, devet iz Azije, šest iz Panamerike, tri iz Afrke i dva iz Oceanije.

Katkad je, čuje se, teže sportašu izboriti sudjelovanje nego postići uspjeh na nekom velikom natjecanju. Možda je riječ o pretjerivanju, no sito i rešeto za dijeljenje pravde na velikim priredbama prolaze i suci.

Da bi dobila londonsku olimpijsku vizu, Renata je među ostalim sudila na Svjetskom seniorskom prvenstvu, zatim na svjetskim, panameričkim i afričkim kvalifikacijama natjecatelja za odlazak u London te na Europskom juniorskom prvenstvu putujući s priredbe na priredbu, s kontinenta na kontinent.

'Ako ne voliš sport, piši kući propalo je. Sudi se, s kraćim stankama, cijeli dan, od jutra do večeri. Na Olimpijskim igrama u Londonu sudit ćemo od osam sati ujutro do 11 sati navečer', kaže Renata Crkvenac.

Svjetski tae-kwon-do savez budno motri na djelitelje pravde, važući tko je kadar izdržati tempo i odoljeti kušnjama. Jer, kad padnete, kad osjetite da usredotočenost popušta, morate imati snage dignuti se, biti na visini povjerene vam zadaće. Pod budnim očima svjetskih čelnika Renata Crkvenac uspješno je položila sve ispite.
S tae-kwon-doom počela se baviti prije 26 godina, kao devetogodšnjakinja u Derventi.

'Zaljubila sam se u tae-kwon do. Baveći se tim sportom, učite se pripadnosti, lojalnosti, disciplini. Kad trenirate, vježbate cijelo tijelo, od pete do glave, od malog nožnog prsta do kose na glavi', ističe Renata.

Danas je trenerica u zagrebačkom klubu Susedgradu Sokolu. Glavni trener u klubu je Anđelko Vučenik, alfa i omega, čovjek koji je okupio jak stručni tim. Renata Crkvenac vježba mlade od osam do 14 godina. U Susedgradu Sokolu treneri su još Dino Granić i Hrvoje Bregeš, inače trener hrvatske juniorske reprezentacije.

Trenerskom timu pomažu i njihovi učenici, natjecatelji David Milinković, Juraj Stinčić, Karla Ivček, Iva Ivček, Jelena Jureta i Jelena Ivančić te Tin Solenički, svjetski juniorski viceprvak

'Klub nam je poput drugog doma', naglašava Renata.
Kao natjecateljica, Renata je bila druga u Rimu na Svjetskom vojnom prvenstvu u tae-kwon-dou 1997. i druga na Svjetskim vojnim igrama u Zagrebu 1999.

Usporedo s tae-kwon-doom, Renata je i studirala. Završila je Kineziološki i Ekonomski fakultet.

Uspjela je, kaže, zahvaljujući sportu i obiteljskom odgoju. Naučivši se, kako objašnjava, boriti na sve strane.