STRELJAŠTVO

Relijaši izvrsni i u gađanju

09.06.2012 u 16:35

Bionic
Reading

Streljački klub invalida rada Zagreb na hrvatskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u gađanju zračnim pištoljem osvojio je zlato, a u gađanju zračnom puškom srebro u ekipnoj konkurenciji

Zlato u gađanju iz pištolja na državnom prvenstvu za osobe s invaliditetom osvojili su Mario Sačer, Tomislav Blažević i Branka Trzun Makek, a srebro u gađanju iz puške osvojili su Franc Feri Sakač, Goran Jakšić i Dragutin Palavra. Potencijalni paraolimpijski reprezentativci su Goran Jakšić i Tomislav Blažević.

Streljački klub invalida rada Zagreb podstanar je u streljačkom klubu Kustošija. Predsjednik jednog i drugog kluba je Ivica Lazić. Medalje su silno razveselile članove kluba invalida rada, ali i mlađahne članove Kustošije. Uspjeh su proslavili na zajedničkom blagdanskom druženju pod Okićem, gdje će ih ugostiti domaćin Damir Tješinski.

Duša kluba je predsjednik Ivica Lazić (71).

'Kao umirovljenik, nakon 36 godina radnog staža, praktično se preselio u klub', našalio se Željko Rebrača (61), šestoplasirani u gađanju iz zračne puške.

Lazić se streljaštvom počeo baviti 1967. nastupajući i na prvenstvima osoba s invaliditetom i na prvenstvima, kako kaže, zdravih. Čak 18 puta bio je hrvatski prvak u gađanju iz pištolja, sedam puta bio je prvak u autoreliju, a dvaput u plivanju na 100 m slobodno za osobe s invaliditetom. Kao član sjedeće odbojkaške reprezentacije, osvojio je brončanu medalju na Paraolimpijskim igrama 1980.

I danas se još bavi sportom.

'Nagovorili su me, pa sam na državnom prvenstvu za osobe s invaliditetom nastupio u gađanju iz malokalibarskog pištolja zauzevši četvrto mjesto', kaže Lazić.
Pravi je zaljubljenik u streljaštvo.

'Streljaštvo je sport u kojem si, slikovito govoreći, sam svoj prijatelj i sam svoj neprijatelj. Kad je strijelac na streljani, zaokupljen onim što čini, ništa drugo tada za nj ne postoji', objašnjava Lazić.

I Branka Trzun Makek, zaposlena kao viša medicinska sestra u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica, nekoć se bavila autorelijem. Pet puta bila je državna prvakinja kao vozačica, a nekoliko puta i kao suvozačica. Ivica Lazić radni je vijek također proveo u bolnici Sestara milosrdnica, pa je Branku Trzun Makek pozvao u streljački klub.

'Sport je način života, bez njega ne bih mogla. Ispunjava mi život, veseli me to društvo, ti ljudi koje srećem', pripominje Branka Trzun Makek, koja je na državnom prvenstvu za osobe s invaliditetom osvojila pojedinačno i ekipno zlato u gađanju iz pištolja te srebro u gađanju puškom. Inače, još je sutkinja na automobilističkim utrkama i streljačka trenerica s diplomom Hrvatske olimpijske akademije.

Na igrama zdravstvenih djelatnika Branka Trzun Makek osvojila je zlato u gađanju iz zračnog pištolja i broncu u gađanju iz zračne puške.

Željko Rebrača pak ponosan je na uspjeh branitelja kluba Kustošija, koji su na prvenstvu Zagreba osvojili srebro u gađanju iz zračne puške.

Kustošijanski strijelci, pripadali ovom ili onom klubu, silno su napredovali otkako vježbaju pod nadzorom profesionalnog stručnjaka Tomislava Lazića, koji je završio Kinezološki fakultet i stekao dvije međunarodne trenerske licencije te licenciju Hrvatskog olimpijskog odbora.