pronađen kompromis

Košarkaška ABA liga doživjela dvije velike promjene, a jedan detalj otkriva da više ništa neće biti kao prije; evo u čemu je kvaka i što to znači za hrvatske klubove

14.09.2021 u 09:38

Bionic
Reading

Na Skupštini regionalne košarkaške ABA lige, koja je održana u ponedjeljak putem video konferencije, odlučeno je da će u predstojećoj sezoni (2021/22) plasman u doigravanja izboriti šest najbolje plasiranih klubova iz ligaškog dijela natjecanja.

Kako doznajemo prijedlog tzv. manjih klubova bio je da u doigravanja ide osam najbolje plasiranih klubova, ali taj prijedlog je odbijen zbog kalendara i velikog broja utakmica pa je pronađen kompromis.

>> S legendarnim Novoselom te financijskom injekcijom Francka, Badela 1862 i Kraša, Draženov duh ušao u Cibonu koju predvode mladi NBA talenti; u klub ulaze i novi sponzori, a cilj čelnika je jasan

Tako će se dvije najbolje ekipe iz ligaškog dijela direktno plasirati u polufinale, a preostale četiri momčadi će razigravati za polufinale. To znači da će u tom razigravanju igrati trećeplasirani protiv šestoplasiranog, odnosno odnosno četvrti protiv petog. U razigravanju će se igrati na dvije pobjede. No, jasno je kako više neće biti kao prije i da se ide prema tome da, slično kao u Euroligi, osam najbolje plasiranih klubova id eu play-off.

Također, kao i do sada, polufinale doigravanja igrat će se na dvije pobjede, a finale na tri.

ABA liga prihvatila je molbu košarkaških saveza Crne Gore, Slovenije i Srbije da se pomakne 9. kolo kako bi reprezentacije imale više vremena za pripremu za kvalifikacijske utakmice za SP 2023. godine.

No, zanimljivo je kako će se od ove sezone ABA liga igrati po pravilima Fibe što sugerira kako se polako normaliziraju odnosi jer poznata je priča o preklapanju kalendara natjecanja pod Ulebom i Fibom pa tako reprezentacije u kvalifikacijama nisu igrale s najboljim igračima.

Dodajmo kjako će se ove sezone u ABA ligi natjecati 14 klubova, među kojima su tri hrvatska, Cibona, Split i Zadar. Prvenstvo počinje 24. rujna, a ligaški dio natjecanja završava 08. travnja 2022.

No, ono što još uvijek nije jasno jest hoće li prvak ABA lige za sezonu 2021/22. dobiti pravo nastupa u Euroligi. Naime, Crvena zvezda ipak nije dobila B licencu Eurolige, a poznato je kako bez obzira na plasman u ABA ligi, Cedevita Olimpija, Partizan i Budućnost imaju 3-godišnju licencu nastupa u Ulebovom Eurocupu.

A ostali klubovi borit će se za mrvice među kojima i tri hrvatska kluba. No, te spomenute licence, koje je dao Uleb moćnim klubovima, otvaraju mogućnost da netko od hrvatskih klubova ipak izbori plasman doigravanje te u Eurocup, pa čak i ako bio šesti na ljestvici.

  • +44
Cibona pobjedom nad Partizanom i Pesarom osvojila Liburnia kup Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mihal Jacić/KK Cibona