LUDNICA NA CAMP NOU

Real stigao nadomak prolaza, ali Barca sa 2:2 ipak ide dalje

26.01.2012 u 00:11

Bionic
Reading

Barcelona je u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa kralja u Madridu dobila Real sa 2:1, no u uzvratu na Camp Nou skoro je sve prosula. Čak i nakon vodstva 2:0 trebalo joj je dosta sreće, pa i pomoć suca da prođe u polufinale

Malo tko je očekivao da će nakon pobjede od 2:1 u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa kralja protiv Reala u Madridu, Barceloni biti potrebno toliko muke i sreće da prođe velikog suparnika. Štoviše, kad se sve zbroji i oduzme, Madrižani su u uzvratu apsolutno zaslužili bolji rezultat od 2:2, a samim time i ukupnu pobjedu protiv Katalonaca.

Gosti su na Camp Nou imali prvu grandioznu priliku već u prvoj minuti kad je Higuain promašio 100-postotnu šansu i poslao loptu pored gola Pimta. U takvom ritmu dobre igre i još boljih prilika Real je nastavio igrati u prvih pola sata, no kako unatoč izglednim šansama i uzdrmanoj prečki nije pogodio mrežu domaćina, bilo je jasno da bi se ponovno mogla obistiniti stara nogometna mantra 'ako ne iskoristiš svoje prilike, lopta će ti se osvetiti'.

Tako je i bilo. Barca je preuzela igru tek u posljednjih 15-tak minuta prvog dijela, no i to joj je bilo dovoljno za dva ekspresna pogotka. Leo Messi je u 43. minuti izvrsno povukao jednu akciju, preuzeo na sebe skoro cijelu obranu Reala, fantastično kroz suparnike pronašao Pedra kojem nije bilo teško pogoditi za 1:0. Slavlje domaćih navijača još se nije niti stišalo kad je na semaforu zasvijetlilo 2:0. Nakon jednog od rijetkih kornera domaćina, lopta se odbila u kaznenom prostoru od nekog od Realovih igrača, stigla na 20 metara do Danija Alvesa koji je topovskim, spektakularnim golom zaključio prvih 45. minuta.

BARCELONA - REAL MADRID 2:2 (2:0)

BARCELONA, stadion Camp Nou; Gledatelja 99.000; Sudac Fernando Vitienes

Strijelci: 1:0 Pedro (43), 2:0 Alves (45+3), 2:1 Ronaldo (67), 2:2 Benzema (72)

Barcelona: Pinto, Puyol, Abidal, Dani Alves, Pique, Fabregas (od 70. Alcantara), Iniesta (od 29. Pedro), Xavi, Busquets, Messi, Sanchez
Real Madrid: Casillas, Ramos, Pepe, Arbeloa, Coentrao, Kaka (od 61. Callejon), Xabi Alonso, Özil, Diarra (od 52. Molina), Ronaldo, Higuain (od 61. Benzema)

U tim trenucima se činilo da je pitanje prolaznika u polufinale Kupa kralja riješeno, no u drugom dijelu skoro se dogodilo čudo. Real je nastavio s dobrom igrom i to mu se isplatilo u 68. minuti kad je Özil izvrsno pronašao Cristiana Ronalda, a mladi Portugalac je pretrčao Puyola, zaobišao Pinta i smanjio na 1:2. I ponovno navijači nisu stigli do daha, a u mreži se opet  zakoprcala lopta. Ovog puta Benzema je osvojio jednu loptu nadomak domaćeg kaznenog prostora, prevario nesretnog Puyola i u padu pogodio za 2:2.

No teški trenuci za Barcu tek su stizali. Real nije više imao što izgubiti, jurnuo je prema domaćem golmanu, ali i ostavljao veliki prostor u obrani nepokriven. Tako smo u posljednjih 10-ak minuta gledali nevjerojatnu jurnjavu s jednog na drugi gol, velike prilike s obje strane, no rezultat se na žalost jednih i drugih nije promijenio. Jedino što se promijenilo je broj igrača na travnjaku s obzirom na to da je Sergio Ramos u 88. minuti, u jeku napada svoje momčadi, dobio drugi žuti zbog navodnog nesportskog nadskoka na Busquetsa, no dojam je da je sudac grubo pogriješio isključivši madridskog nogometaša.

Barcelona se nije proslavila u uzvratu četvrtfinala Kupa kralja. Imala je 60 posto posjeda lopte, no to se gotovo nije vidjelo na igri, a ležanje i gluma u posljednjim trenucima utakmice definitivno bacaju ljagu na jednu veliku momčad, možda i najveću u povijesti nogometa

Ta pogreška suca Fernanda Vitienesa, nažalost, nije bilo ono najgore za Real. Sudac je i više pogriješio još pri rezultatu 2:0 za Barcelonu kad je poništio pogodak Ramosa zbog navodnog prekršaja nad Alvesom te nedosuđenim penalom za Real nakon što je Puyol srušio Benzemu u svom kaznenom prostoru. Jasno, teško je reći što bi bilo kad bi bilo, no tri grube pogreške na račun Reala sigurno će rasplamsati ionako ne baš romantičnu vezu između dva najveća španjolska kluba.

U završnici utakmice sve je frcalo od prekršaja, bilo je tu ponovno glumatanja domaćina i udaranja gostujućih nogometaša, no to ipak nije pokvarilo izvrstan dojam susreta. Barca je, dakle, uz veliku pomoć božice Fortune i gospodina u crnom Fernanda Vitienesa, s konačnih 2:2 ipak prošla u polufinale Kupa kralja, ali je istodobno Real pokazao da ima igru za Camp Nou i da njegovih pet bodova prednosti u Primeri ispred Katalonaca nikako nisu slučajnost.

Na kraju naglasimo da je ovo bio rekordni sedmi uzastopni El Clasico u kojem Barcelona nije osjetila gorak okus poraza, a u polufinalu Kupa će igrati protiv pobjednika utakmice između Valencije i Levantea.