CIJENA milijardu i pol dolara

Rakitić i društvo na stadionu koji je ušao u Guinnessovu knjigu i ima semafor kakav još nije viđen!

26.03.2018 u 12:26

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u utorak će protiv Meksika istrčati na milijardu i pol vrijedan stadion AT&T u Arlingtonu nedaleko od Dallasa. Riječ je o domu NFL momčadi Dallas Cowboys, a za ovo zdanje, čija je izgradnja koštala milijardu i pol dolara, najzaslužniji je milijarder Jerry Jones

Iako će hrvatska nogometna reprezentacija igrati oslabljena za Danijela Subašića, Luku Modrića, Ivana Perišića, Marcela Brozovića, Marija Mandžukića i Nikolu Kalinića, koji su se vratili u svoje klubove, nema sumnje da će Rakitić, Ćorluka, Vida, Kramarić, Pjaca i društvo dugo pamtiti ovu utakmicu jer će istrčati na umjetni travnjak jednog od najmodernijih stadiona koji za nogometne susrete može primiti do 100 tisuća gledatelja.

Poznato je kako je meksički izbornik Juan Carlos Osorio pobjesnio zbog rošada unutar hrvatske momčadi te je ljutito komentirao Dalićevu odluku.

Stadion je službeno otvoren 2009. godine, a ušao je u povijest u veljači 2010., kada je na NBA All-Star utakmicu, skup najboljih igrača profesionalne košarkaše lige, stiglo točno 108.713 gledatelja - uključujući posebna stajaća mjesta na galerijama - među kojima su bila i četiri hrvatska novinara (i potpisnik ovog članka). Broj gledatelja s te utakmice i službeno je uvršten u Guinnessovu knjigu kao košarkaška utakmica s najvećim posjetom u povijesti.

O kakvom je stadionu riječ, dovoljno govori podatak kako je iznad terena postavljen u to vrijeme najveći ekran HD rezolucije na svijetu, težak oko 600 tona, koji gledateljima na stadionu u zadnjim redovima omogućava savršen ugođaj, a ujedno služi kao semafor i televizija s prijenosom utakmice uživo.

Tvrtka Panasonic isporučila je vlasniku kluba ekran širok 66 metara i visok oko 29 metara (veličina kao da položite zgradu od 15-ak katova!). Semafor je za krovnu konstrukciju, koja je napravljena od čelika, pričvršćen s 3,35 kilometara posebno izrađenih sajli od koje je svaka debela 3,8 centimetara. Pogled na megaekran s terena doslovno ostavlja bez daha!

  • +3
Stadion AT&T u Arlingtonu nedaleko od Dallasa, dom NFL momčadi Dallas Cowboys Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Do otvorenja stadiona ekran takve veličine u HD rezoluciji (high-definition) nije viđen, a visina na koju je postavljen određena je tako da su dovedeni najbolji NFL igrači koji su ispucavali loptu nogom dok ga ne bi pogodili. Dakle ništa nije prepušteno slučaju.

Poseban luksuz pružaju i VIP lože koje nalikuju hotelu s pet zvjezdica, a ukupno je u njima postavljeno više od 3000 Sonyjevih ekrana kako posjetitelju ništa ne bi promaklo.

Stadion ima i pokretni krov koji je napravljen tako da se uz pomoć šina, identičnim onima kakve koriste vlakovi, može potpuno otvoriti za nešto više od minute.

Izgradnja ovog čuda od stadiona koštala je vlasnika Dallas Cowboysa Jerryja Jonesa, koji je klub kupio još 1989. godine, milijardu i pol dolara. Jones se obogatio u naftnom biznisu, a danas kao 75-godišnjak ponosni je vlasnik najskupljeg kluba u svijetu sporta vrijednog oko 4,8 milijardi dolara, skupljeg od Manchester Uniteda, Barcelone, Real Madrida i ostalih.

Otprije je poznato kako se cijene ulaznica za utakmicu Hrvatska-Meksiko kreću od 95 do 145 dolara, a može se očekivati kako će većina gledatelja biti meksički navijači jer u Teksasu, najvećoj američkoj saveznoj državi, živi jako velik broj meksičkih imigranata.

  • +12
Peru - Hrvatska, prijateljska utakmica Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia