TOLIKO NEGATIVNIH STVARI

Prvi čovjek hrvatske košarke nije izdržao: Toga nema nigdje na svijetu, a sada nam prijeti tragedija...

28.02.2018 u 06:48

Bionic
Reading

Stojko Vranković, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, u svom Zadru – gradu u kojem se igrački afirmirao i postao reprezentativac – doživio je udarac kojem se nije nadao. Kao čelnik Saveza gledao je kako oslabljena hrvatska košarkaška reprezentacija gubi od skromne Rumunjske i od tog poraza još se nije oporavio…

Zbog teškog trenutka u kojem se našla hrvatska košarkaška reprezentacija, kojoj je zbog tri poraza u prve četiri utakmice kvalifikacija upitan nastup na Svjetskom prvenstvu, Stojko Vranković je kao predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza sazvao niz sastanaka te je sazvao Upravni odbor.

Voda je odavno došla do grla i od totalnog utapanja hrvatske košarke dijeli nas još jedan poraz. Situacija se dodatno zakomplicirala jer naši košarkaši nisu u Zadru nadigrali Nizozemsku dovoljnom koš razlikom iako su u završnici bili blizu toga. Na koncu je od potrebnih minimalno osam koševa razlike završilo sa skromnih 82:78.

Dok se vozio prema Zagrebu, po vrlo teškim uvjetima zbog polarne hladnoće i snijega koji je zahvatio i jadransku obalu temperamentni, Drnišanin Stojko Vranković pokušao je razbistriti misli. Otkad je preuzeo vodstvo Saveza doživio je već nekoliko šokova, a osim poraza od Rusije u osmini finala Eurobasketa ipak su ga više pogodila tri poraza od kojih posebno onaj prošlog tjedna od Rumunjske.

'Ne možemo mi nitko reći, baš nitko, da ova hrvatska reprezentacija koliko god bila ranjena zbog igrača koji nisu mogli ili željeli doći, nije bolja od onakve Rumunjske. Bez obzira što nam je šut za tricu bio 2 od 26 taj poraz nam se nije smio dogoditi. Ne ponovilo se više nikad!', kazao je za tportal Vranković dodavši:

'Isto tako, protiv Nizozemske smo imali potrebnih 10 koševa razlike i plan je bio da ne primimo tricu, a na koncu smo iz tog napada primili pet poena. Igračima koji su se odazvali i koji su trenirali ne mogu baš ništa zamjeriti. Ti momci su podmetnuli leđa, odazvali su se pozivu, žrtvovali se i dali sve od sebe za razliku od nekih. Ti momci apsolutno nisu krivi za ovakav rasplet. Ako netko treba snositi totalnu odgovornost to sam ja i nitko drugi.'

Izbornik Ivica Skelin još nakon spomenutog poraza od Rumunjske ponudio je ostavku. Što i kako dalje, traži li se već novi izbornik?

'U četvrtak će biti više toga poznato jer u HKS-u imamo važan sastanak gdje ćemo se pokušati usuglasiti što i kako dalje. Sazvat ćemo i Upravni odbor, ali prije svega moramo se svi zajedno pogledati u ogledalo kako bismo shvatili gdje se u ovom trenutku nalazi hrvatska košarka. Problemi s ozlijeđenim igračima i onima koji se ne odazivaju poziva iz samo njima znanih razloga te igrači koje klubovi ne puštaju zbog Fibinih termina nanijeli su nam puno štete. Pa gdje na svijetu ima da krovna organizacija jednog sporta radi ovakve stvari? U nogometu to nije slučaj i zato nogometna reprezentacija nema problema s kultom. Svi moji kolege tako misle, ali smo nemoćni. Mi kult reprezentacije možemo vratiti samo rezultatima.'

Može li se govoriti o lutanju ili razilaženju u idejama. Na prve dvije utakmice nisu pozvani Luka Žorić i Hrvoje Perić, a na druge dvije utakmice bili su stožerni igrači. Zar nije rečeno da se okrećete mladim igračima i smjeni generacija?

'Nije bilo nikakvog lutanja! Mi smo se za određeni smjer odlučili, ali isto tako moram reći kako  ne možemo utjecati na igrače koji uporno odbijaju igrati za hrvatsku košarkašku reprezentaciju. Što bismo trebali? Kažnjavati ih, a za tako nešto nemamo pravo. Znate, ako se ne plasiramo na Svjetsko prvenstvo to će biti jako loša stvar za našu košarku ili najblaže rečeno – tragedija. Šanse za odlazak na SP još postoje iako smo svi svjesni da neće biti lako.'

U lipnju i srpnju ćemo biti jači za naše NBA igrače na teškim i ključnim gostovanjima kod Italije i Rumunjske?

'Ja sam kao predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza izuzetno ponosan na naših šest igrača u NBA ligi, ali zahvaljujući Fibi i ovim čudnim terminima kvalifikacija nama to u prve četiri utakmice nije značilo ništa jer smo znali da ih ne možemo koristiti. Moje osobno mišljenje jest kako ovakve kvalifikacije nemaju smisla i tzv. malim državama u koje spada i Hrvatska, koje za razliku od Italije ili Španjolske nemaju jaku domaću ligu, one su veliki problem. Pogotovo ako vam se nekoliko igrača ozlijedi i još nekoliko ne može doći zbog sukoba Fiba-Uleb. Šteta što Fiba nije organizirala kompletne kvalifikacije u ljeto, recimo u srpnju ili kolovozu, kada su kalendari slobodni. Jako sam ljut i svašta bi vam još morao reći', poručio je na kraju Vranković.

  • +23
Kvalifikacije za SP u košarci 2019., Hrvatska - Rumunjska Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX