JASNA I GLASNA

Prozvana Kineskinja odgovorila uvijek 'čistom' SAD-u

01.08.2012 u 18:15

Bionic
Reading

Kineska plivačica Ye Shiwen (16), koja je na Olimpijskim igrama osvojila dva zlata, odgovorila je onima koji je optužuju za uzimanje nedozvoljenih sredstava

Tinejdžerica je u Londonu slavila na 200 i 400 metara mješovito, a posebice je bila impresivna na duljoj dionici. Tada je isplivala 4:28.43, što je novi svjetski rekord, ali ono što je šokiralo plivački svijet je njezino vrijeme na zadnjih 50 metara.

Naime, ona je posljednjih 50 metara slobodnim stilom isplivala za 28.93, što je bilo brže od muškog pobjednika na 400 metara mješovito Ryana Lochtea, koji je posljednju duljinu bazena (50 m) odradio za 29.10.

Odmah su se javile sumnje, ponajviše kod onih kojima je bolje da zbog prošlosti šute – Amerikanaca. Optužili su 16-godišnjakinju za uzimanje dopinga iako je ona prošla sva testiranja.

U obranu svoje junakinje stala je Kina, ali i Britanci koji su jasno poručili SAD-u kako je Ye Shiwen bila čista na ranijim kontrolama. Potporu simpatičnoj djevojci dala je i njezina suparnica iz te utrke, i to baš iz one zemlje koja je prva zakuhala cijelu priču.

Amerikanka Caitlin Levernz je bila brončana i nije ni najmanje pokušala umanjiti uspjeh pobjednice. Naprotiv…

'Lako je uprijeti prstom u nekoga, ali to možete napraviti prema bilo kojem natjecatelju. Ona je dokazala kako djevojke mogu biti brze jednako kao muškarci. Želim joj čestitati na njezinom postignuću', poručila je Leverenz.

A što je na cijelu buku i optužbe iz SAD- rekla sama Kineskinja?

'Oni su pristrani. U drugim zemljama su sportaši osvojili više medalja, a ljudi nisu rekli ništa. Zašto mene kritiziraju? Ja ne uzimam apsolutno ništa', rekla je Ye Shiwen.

'Djelatnik u vrtiću je primijetio kako imam dobre fizičke odlike i odabrali su me. Dobra sam zbog treninga. Tu su dva i pol sata ujutro i isto toliko poslijepodne. I tako od devete godine.'