HRVATSKA ZA 5. MJESTO

Protiv Islanda za lakši put do OI u Londonu

28.01.2011 u 10:47

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija danas igra svoju posljednju utakmicu, i to za peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj. Suparnici Golužinih izabranika su Islanđani, koji iznimno respektiraju 'kauboje'

Island i Hrvatska su izborili olimpijske kvalifikacije, ali okršaj za petu poziciju nije samo za prestiž i statistiku. On može donijeti puno lakši put do Londona 2012.

Naime, u kvalifikacijama igraju reprezentacije koje su na ovom SP-u bile plasirane od drugog do sedmog mjesta (svjetski prvak ide izravno na OI), s time da su domaćini tri kvalifikacijska turnira drugoplasirana, trećeplasirana i četvrtoplasirana momčad iz Švedske.

No postoji i jedna opcija koja ne izgleda nemoguća. Naime, ako na sljedećem Europskom prvenstvu u Srbiji (2012) zlato osvoji netko od polufinalista (a da to nije svjetski prvak), tada i ta reprezentacija odlazi na OI bez kvalifikacija, a petoplasirana momčad s ovog SP-a postaje domaćin kvalifikacijske skupine. Na isti način je Hrvatska postala domaćin turnira za OI u Pekingu (Zadar, 2008) nakon što je na SP-u u Njemačkoj 2007. bila peta.

Što se tiče same utakmice, najveća opasnost za Hrvatsku će biti igrač s vanjskih pozicija, Petersson, ali i čvrsta, u većini slučajeva obrana 6-0.

'Za mene su Hrvatska i Francuska bili najveći favoriti SP-a', govorio je ranije izbornik Gudmundsson, što dovoljno govori koliko Islanđani cijene hrvatski rukomet.

I oni su razočarani, kao i Golužini izabranici, što nisu u konkurenciji za medalju, ali se nadaju da bi mogli pobjedom završiti prvenstvo.

Naravno, iste želje imaju i u Hrvatskoj, koja od Islanda nikada nije izgubila na velikom natjecanju (dvije pobjede i jedan remi).

'Moramo pobijediti. Osigurali smo kvalifikacije, a sada trebamo još popraviti dojam koji smo ovdje ostavili. Zatim se trebamo okrenuti budućnosti', bio je jasan Denis Buntić, jedan od onih koji u Švedskoj nije razočarao.

Utakmica je na rasporedu u 20.30.