ZABORAVLJEN DATUM

Prije točno 25 godina nastali su Bad Blue Boysi

17.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Zvuči nelogično, ali je tako. Iako organizirani Dinamovi navijači slave svoje obljetnice u ožujku, grupa je naziv koji nosi zapravo dobila 17. kolovoza 1986, uoči spektakularne pobjede na Poljudu

Trener Ćiro Blažević te je godine, 1986, imao mladu momčad punu neafirmiranih igrača i Splićani su najavljivali lak posao u prvom derbiju sezone. U prilog im je išla uvertira te utakmice u kupu, u kojoj je Dinamo ispao od trećeligaša, Budućnosti iz Banovića.

No Bogdanović, Matić, Munjaković i Cvjetković bušili su mrežu Varvodića, dok je povratnik s posudbe u Bugojnu, Dražen Ladić, ostao bez pretjeranog posla i prazne mreže - 4:0 za Dinamo, šok u Splitu. Ali dulje od povijesne pobjede 'plavih' pamtit će se uvertira sa splitske plaže Bačvice.

Uoči dvoboja grupa Dinamovih navijača u Splitu je otišla u kino u kojem se prikazivao film 'Bad boys' te je trust mozgova na plaži nakon projekcije dodao naslovu klupsku boju i osmislio ime skupine koje nosi i danas. Iako neki navijači tvrde da je ime smišljeno ranije ('Tada je bilo jako puno alkohola', sažetak je dilema), ostao je zaključak da je BBB nastao baš tada na Bačvicama. Svjedoci se sjećaju i da mnogima ime nije odmah sjelo.

'Tada su se rojile ideje. Imali smo jezgru od 200-tinjak članova na svim gostovanjima i svatko je imao neku ideju za naziv grupe. BBB je tada bila samo od jednih i tek godinu dana poslije bilo je jasno da je to - to', prisjeća se Deda, koji ide na gostovanja od 1975, a sada je u bojkotu.

Pet godina kasnije približavala se peta godišnjica, no bilo je prilično jasno da će se do jeseni 1991. situacija okrenuti naglavačke. Rat se predosjećao i dinamovci su odlučili proslaviti obljetnicu pod svaku cijenu.

'Dogovor 'prve ekipe' bio je da se mora slaviti na nekom od derbija velike četvorke. 17. ožujka je dolazio Partizan i složili smo koreografiju, nabavili pirotehniku te pripremili spektakl. Otada je ostala navika da se slavi na proljeće, a tek kasnije smo shvatili da je taj dan i Dan svetog Patrika, što se mnogima svidjelo', objašnjava Deda.

Iako je tradicija izmijenjena, nema sumnje da bi ovaj datum dao novi impuls atmosferi na Maksimiru protiv Šveđana. No grupa je u bojkotu i taj će adut izostati.

Video dvoboja s Partizanom, proslava počinje na 8.03