sve se vraća, sve se plaća

Prije samo sedam dana bili su tragičari, sada su heroji najveće pobjede u povijesti Rome

11.04.2018 u 11:43

Bionic
Reading

Roma je 4. travnja u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka izgubila 4:1 od Barcelone i praktički je bila otpisana. Još je tragičnije bilo to što si je Roma zabila dva autogola, 'autori' su bili Daniele De Rossi i Kostas Manolas. A samo tjedan dana kasnije njih su se dvojica iskupila na najbolji mogući način...

Nešto više od 56.000 navijača u Rimu je svjedočilo još jednom nogometnom čudu. Olimpico je gorio, navijači Rome bili su u deliriju nakon što je 'vučica' priredila senzaciju stoljeća, nadoknadila je zaostatak od 4:1 iz prve utakmice četvrtfinala Lige prvaka, pobijedila nedodirljivu Barcelonu 3:0 i izborila polufinale!

Nepotrebno je uopće nabrajati Romine heroje, svi su zajedničkim snagama rasturili Lea Messija i Barcelonu koja je u utorak navečer djelovala potpuno izgubljeno i nemoćno. Ali, dva se imena ipak ističu - kapetan Daniele De Rossi i Kostas Manolas.

Veznjak i stoper rimske momčad proživljavali su tjedan iz pakla. Baš su njih dvojica zabili golove u prvoj utakmici, na Nou Campu su 'počastili' Barcelonu s dva autogola i 'pogurali' Katalonce prema velikoj 4:1 pobjedi. Sigurno da im nije bilo lako, bez obzira na to što oba autogola nisu pala njihovom krivnjom, jednostavno su to bili nes(p)retni odbijanci.

  • +12
AS Roma - FC Barcelona, četvrtfinale Lige prvaka, 2017/18. Izvor: Pixsell / Autor: ALBERTO LINGRIA/XINHUA/PIXSELL

A onda je došao utorak i uzvratna utakmica. Pritisak je bio nevjerojatan, ne možemo si ni zamisliti s kakvim su grčem na teren izašli De Rossi i Manolas. No, sve je ipak 'sjelo' na svoje mjesto. 'Bosanski dijamant' Edin Džeko načeo je neprepoznatljivu Barcu već u 6. minuti utakmice i ostalo je povijest. Koju su ispisali dojučerašnji tragičari!

Prvo je De Rossi u 58. minuti preuzeo odgovornost nakon što je Džeko izborio jedanaesterac i rutinirano 'probio' Ter Stegena za 2:0.

A onda je 'šlag na kraju' začinio Manolas. Zabio je Grk u 82. minuti za konačnih 3:0! Barcelona je ostala na koljenima, ispala iz Lige prvaka, a Roma je izborila četvrtfinale.

Kakvo iskupljenje dvojica koji je autogolovima samo tjedan dana ranije 'pokopao' svoju Romu! Sve se vraća, sve se plaća... Kakvo je tek slavlje bilo u Rimu!

'Ovo je definitivno jedan od najljepših dana karijere. Bio sam dirnut kad sam vidio navijače prije utakmice, rekao sam suigračima: 'Ako oni vjeruju, moramo i mi', rekao je kapetan Rome De Rossi i nastavio:

'Znali smo da će biti teško, ali vjerovali smo. Prva utakmica pokazala nam je da Barca ima veliku kvalitetu, ali zabili smo si dva autogola, bilo je i spornih situacija, tih 4:1 nije bila realna razlika! To smo sad i dokazali.'

Kostas Manolas pak nije slavio sa suigračima, nakon što je sudac Clement Turpin odsvirao kraj Grk je sjeo na klupu za pričuve i - zaplakao! Mao malo dijete. Bilo je to veliko emotivno pražnjenje, kakav je samo njemu kamen pao sa srca, kakvog se tereta riješio. U samo sedam dana prošao je put od tragičara do junaka Rima. Svaka čast!

'Ne zanima me jesam li se upisao u povijest. Stalo mi je samo do Rome koja je izborila polufinale Lige prvaka protiv najbolje momčadi svijeta, Barcelone', rekao je Manolas kad se malo pribrao i nastavio:

'Znali smo da možemo ovo učiniti, pokazali smo svoju snagu.'