TUŽNA OBLJETNICA

Prije 27 godina napustio nas je košarkaški Mozart - Dražen Petrović; život leti kapetane...

07.06.2020 u 11:33

Bionic
Reading

Na današnji dan prije 27 godina, 7. lipnja 1993. u prometnoj nesreći na autocesti pored njemačkog Ingolstadta, poginuo je hrvatski košarkaški reprezentativac Dražen Petrović

Dražen Petrović, jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena, tragično je preminuo u dobi od 28 i pol godina, a u svojoj karijeri u Europi kao igrač Šibenke, Cibone i Real Madrida osvojio je gotovo sve što se može, uključujući dvije titule prvaka Europe s Cibonom.

Nakon svega jedne sezone u Real Madridu 1989. godine gotovo preko noći odlazi u NBA momčad Portland Trail Blazers, iz koje nezadovoljan minutažom u zamjeni igrača koju je inicirao prelazi u New Jersey Netse, u kojima se ubrzo nametnuo kao najbolji igrač, čemu je dokaz izbor u treću petorku NBA lige 1993.

I u dresu bivše Jugoslavije te nakon toga Hrvatske, koju je na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. vodio do srebra i legendarnog finala protiv originalnog američkog Dream Teama, ostavio je dubok trag.

Poznato je to da je njegov dres s brojem 10 umirovila Cibona, a onaj s brojem tri New Jersey Netsi (danas se zovu Brooklyn Netsi).

Dan kada je poginuo košarkaški zaljubljenici neće nikad zaboraviti. Proljetna oluja, karakteristična za mjesec lipanj znatno je navlažila kolnik, zbog čega se jedan teretni kamion nakon klizanja prevrnuo, probio zaštitnu ogradu te se zaustavio na traku iz suprotnog smjera.

  • +18
Na Baldekinu obilježena 27.obljetnica smrti Dražena Petrovića Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vozač, iako u inicijalnom šoku, uspio je izaći iz kabine kamiona te u očajničkom naporu signaliziravši rukama pokušao upozoriti vozila da uspore. Nažalost, automobil kojim je upravljala Szalantzy, a u kojemu su bili Dražen Petrović i Hilal Edebal, kretao se prevelikom brzinom.

Dražen nije bio vezan, spavao je i poginuo na licu mjesta. Edebal, koja također nije bila vezana, pretrpjela je višestruke tjelesne ozljede koje će u konačnici rezultirati gubitkom većeg dijela pamćenja te općom psihičkom nestabilnošću i učestalom dezorijentacijom. Szalantzy je sudar preživjela s minornim ozljedama te je iz bolnice otpuštena nakon tjedan dana boravka na intenzivnoj njezi.

'Umro je premlad. Bio je tako divna osoba. Obojica smo bili potpuno obuzeti košarkom. Obožavali smo je', kazao je Draženov bivši suigrač iz Portlanda Clyde Drexler. Draženovu pogrebu u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, nazočilo je čak 250 000 ljudi.