DREAM TEAM 1992.

Priča o najvećoj momčadi u povijesti te šokantnom porazu!

20.06.2012 u 12:31

Bionic
Reading

Kada je FIBA 1989. godine dopustila NBA igračima da nastupaju na velikim natjecanjima kao što su Europska i Svjetska prvenstva te Olimpijske igre, svi smo s nestrpljenjem čekali dan kada će NBA liga u Barcelonu 1992. poslati svoje najbolje igrače

Uvijek se iznova lijepo prisjetiti te nezaboravne momčadi iz 1992. godine; #4 Christian Laettner, #5 David Robinson, #6 Patrick Ewing, #7 Larry Bird, #8 Scottie Pippen, #9 Michael Jordan, #10 Clyde Drexler, #11 Karl Malone, #12 John Stockton, #13 Chris Mullin, #14 Charles Barkley, #15 Magic Johnson. Trener je bio Chuck Daly koji tada bio itekako svjestan koliko je ta momčad bila posebna:

'Opet ćete vidjeti momčadi profesionalaca na Olimpijskim igrama. Ali mislim da više ovakvu momčad nećete vidjeti. To je bila veličanstvena momčad', kazao je Daly.

U dokumentarnom filmu koji je nedavno premijerno prikazan na NBA TV-u bilo je riječi i jedinom porazu Dream Teama te su po prvi put biti viđene rijetke snimke tog poraza.

Stoga je zanimljivo prisjetiti se i jedne anegdote o tom porazu koju smo 'posudili' iz knjige o Michaelu Jordanu naziva 'Playing for Keeeps: Michael Jordan and the World He Made.' Knjiga je izdana 1999. godine, a njezin autor je doajen američkog novinarstva David Halberstam, koji nas je prerano napustio u travnju 2007. u prometnoj nesreći u New Yorku. Evo prijevoda iz knjige:

'Prije nego što je Dream Team odletio za Europu, igrali su trening utakmice protiv momčadi sveučilištaraca, sastavljenih od igrača koji su skoro trebali biti izabrani na NBA draftu. Bila je to izuzetno talentirana momčad koju su činili budući NBA igrači Chris Webber (Sveučilište Michigan), Allan Houston (Tennessee), Jamal Mashburn (Kentucky), Penny Hardaway (Memphis State), Rodney Rogers (Wake Forest). Za tu prigodu trenirao ih je Roy Williams (danas trener North Caroline - op.a.). Tog dana profesionalci su bili mlaki, a sveučilištarci željni nadmetanja te su jako dobro odigrali. Dobili su utakmicu 58:52, a sjajni šuter Houston pogodio je sedam trica. Sveučilištarci su slavili veliku pobjedu protiv moćnog protivnika, skakali su te govorili mnogo 'trash talka.' Ali bila je to ogromna pogreška gledajući njihov položaj na košarkaškoj hijerarhiji. Kasnije tog dana Roy Williams je igrao golf s Jordanom, Chuckom Dalyjem, Barkleyjem i Stocktonom te se ispričao za nepromišljeno ponašanje njegovih mladića.

'Ne mogu vjerovati da su se moji dečki hvalili i tako pričali trash talk', rekao je Williams Jordanu.

Jordan mu je odgovorio: 'Ne brini se zbog toga, sutra ćemo se pobrinuti za to.'

Idući dan, na trening utakmici istih protivnika, tek što je sudac trebao podbaciti loptu, Jordan je prstom uperio prema Houstonu i rekao: 'On danas neće pogoditi nikakvih sedam trica!'

Jordan je tako fantastično igrao obranu na njemu i čuvao ga kao da se igra napeta utakmica play-offa. Potkraj prvog poluvremena, kada se otišao odmoriti na klupu i kada ga je Drexler zamijenio u igri, Jordan je uperio prst u Houstona i rekao Drexleru:

Najboljih 10 akcija Dream Teama

'Pobrini se da i ti nastaviš mojim tempom.'

Uslijedio je rezultatski masakr sveučilištaraca, na kraju 20-minutne trening utakmice, Dream Team je vodio 38 razlike. Trener Daly je želio da se još malo igra, tako da su odigrali još dodatnih deset minuta. Profesionalci su još malo dodali gas u tih deset minuta povisivši vodstvo na dodatnih 18 koševa razlike, tako da je na kraju završilo čak 56 razlike! A to je značilo da nitko ne može pobijediti ovu fantastičnu momčad kada su fokusirani', napisao je Halberstam u knjizi.

U osam utakmica na Olimpijskom turniru 1992, prosječno su pobjeđivali protivnike sa 43,8 koševa razlike! A zabijali su rekordnih 117,3 koša po utakmici. Hrvatski Dream Team s Draženom, Tonijem, Dinom, Stojkom i ostalima u velikom finalu izgubio je s najmanjom razlikom, minus 32 (117:85).