FIBA ODREĐUJE ODŠTETU

Preokret: Bilbao ispada iz igre, bogati Grci ili Rusi otimaju Šarića!?

12.10.2012 u 08:47

Bionic
Reading

Sapunica oko najveće nade hrvatske košarke Darija Šarića se odužila i čeka se odluka Fibine arbitraže, a scenarija oko nastavka karijere 206 cm visokog Šibenčanina ima nekoliko. Moguć je i veliki preokret u cijelom slučaju...

Predrag Šarić, otac 18-godišnjeg košarkaša koji već nekoliko tjedana trenira u KK Split pod paskom mentora Nikole Vujčića, već polako gubi strpljenje. Kaže kako se nada da će do petka sve biti riješeno i da će njegov sin moći igrati za Split ove sezone kao posuđeni igrač španjolskog Bilbaa.

'Vjerovali smo čelnim ljudima KK Zagreb, a na kraju se Dario selio na posudbe iz kluba u klub i promijenio je pet-šest seniorskih trenera. Imao sam želju da Dario u KK Zagreb provede pet sezona i nakon toga krene prema NBA ligi kao 20-godišnjak, a na kraju klub zbog lošeg vođenja nije uspio ostati u ABA ligi i logično je da smo zatražili raskid ugovora. Tužno je što se radi mome sinu i što KK Zagreb traži odštetu od čak milijun eura koju nitko na svijetu ne može platiti', za tportal.hr tužnim glasom kazao je Predrag Šarić.

Menadžerska agencija XL, koja je preuzela brigu o ovom sjajnom košarkašku kojem je najveći igrački uzor Magic Johnson, svakodnevno je u kontaktu s čelnim ljudima Fibe.

'U ponedjeljak oko 15 sati bi sve moglo biti gotovo, tada se očekuje odluka Fibe. Nadam se da će taj slučaj konačno biti riješen i da ću moći igrati za Split', rekao je u četvrtak Dario okupljenim novinarima.

Obzirom da se cijeli slučaj odužio, teško je predvidjeti hoće li 'slučaj Šarić' zaista biti riješen u ponedjeljak.

Scenarija oko 'slobodnih papira' mladog Šarića ima nekoliko, a najveći problem je činjenica što je Dario sve tri sezone u KK Zagreb bio uredno plaćen bez dana zakašnjenja. Navodno ga je plaćao sponzor koji je u financiranju 'šibenskog dragulja' vidio dobru priliku za zaradu.


Pročulo se kako bi Fiba, koja se prvi put susreće sa slučajem igrača koji je uredno plaćen svaki mjesec, mogla odrediti odštetu od 400-500 tisuća eura. Očajnički potez Šarića juniora, koji je na preporuku odvjetnika tužio roditelje kako bi dobio slobodne papire, danas više nitko ne spominje.

U tom slučaju, kako doznajemo, Bilbao bi mogao odustati od cijelog posla (spremni su platiti oko 250.000 eura) i u igru bi se mogli uključiti bogati grčki i ruski klubovi. O kojim je klubovima riječ, nije teško pogoditi jer zna se tko danas ima budžet od 15-20 milijuna eura…

No moguće je i da Fiba zaštiti KK Zagreb te odredi odštetu koja je bliža 'famoznom milijunu' jer su čelni ljudi kluba iz Trnskog u dokumentaciji naveli kako ih je Šarić ukupno, s troškovima stanovanja i školovanja, koštao više od 800.000 eura.

U tom slučaju Dario neće moći igrati dok se ne nađe netko dovoljno bogat da to plati KK Zagreb, a to znači da će Dario još neko vrijeme samo trenirati i navijati za svoje suigrače iz Splita iz prvih redova.

U svakom slučaju, najgori mogući scenariji je suspenzija Fibe ako se Dario ne vrati u KK Zagreb. U tom slučaju karijera ovog mladog genijalca bila bi poprilično uzdrmana… U taj scenarij nitko ne želi vjerovati.