napustio nas je Bob Brett

Preminuo trener kojeg Goran Ivanišević i Marin Čilić nikada neće zaboraviti, a svjetski poznat postao je zbog Borisa Beckera

05.01.2021 u 11:11

Bionic
Reading

Poznati teniski trener Bob Brett, koji je tijekom karijere radio s hrvatskim igračima Ivaniševićem, Ančićem i Čilićem, preminuo je nakon teške bolesti u 68. godini života

U svojoj teniskoj karijeri Australac Bob Brett ostat će svakako najpoznatiji po tome da je legendarnog Borisa Beckera doveo do svjetskog broja jedan. Becker je pod Brettovom od 1987. do 1991. godine osvojio ukupno 18 turnira među kojima Wimbledon (1989), US Open (1989) i Australian Open (1991).

Poznato je kako je bio osobni trener Gorana Ivaniševića od 1991. do 1995. godine – u razdoblju koje je bilo ključno za Splićanina. U te četiri godine Ivanišević je igrao 17 finala i osvojio je devet titula.

'Goran je bio vrhunski sportaš i jako voli svoju zemlju. Znate, na našem prvom sastanku nije rekao niti riječi, što mi je bilo pomalo čudno', rekao je jednom prilikom Brett o Ivaniševiću.

Najteže su Brettu i Ivaniševiću, kada su surađivali, pali porazi u finalu Wimbledona 1992. i 1994. od Agassija i Samprasa.

Kasnije je Brett radio s nadarenim Splićaninom Mariom Ančićem, a poznata je i priča kako je Ivanišević preporučio Brettu tada 15-godišnjeg Marina Čilića - koji je pohađao Brettovu akademiju u San Remu - a zajedno su surađivali devet godina.

Poznato je i priča kako je Čilić, nakon što je osvojio US Open, nakon obitelji prvo nazvao upravo Boba Bretta s kojim je želio podijeliti radost osvajanja Grand Slam turnira čime se upisao u povijest hrvatskog tenisa.

Istog dana Ivanišević se emotivnom porukom oprostio od Bretta:

'R.I.P. Bob Brett. Znali smo da će to biti teška bitka, ali još uvijek je šokantno izgubiti te tako mladog! Dijelili smo puno toga, dobro i zlo, a ti si bio taj koji me naučio najviše u karijeri. Tvoje nasljedstvo će nastaviti živjeti zauvijek jer teniski svijet nikad neće zaboraviti kakva si sjajna osoba i trener bio. Iskrena sućut tvojim bližnjima', napisao je Ivanišević.