najtrofejnija u našoj povijesti

Preminula nezaboravna hrvatska paraolimpijka Milka Milinković

12.06.2017 u 10:53

Bionic
Reading

Nakon kratke i teške bolesti sinoć je u riječkoj bolnici u 62. godini preminula najuspješnija hrvatska paraolimpijka Milka Milinković.

Milka Milinković rođena je 7. travnja 1955. godine u  Dabru (Sanski  Most) u Bosni i Hercegovini.

Nakon nezgode s 13 godina ostaje u invalidskim kolicima s dijagnozom paraplegije. Odlazi na rehabilitaciju u bolnicu u Kraljevici u kojoj se, nakon  rehabilitacije, zapošljava i radi do umirovljenja. Milka je uistinu živjela punim plućima, bila je neuništiva duha, a u sportu, smijehu i pozitivnom pogledu na život pronašla je spas i nadu. 

Milka Milinković je sa dvije zlatne, tri srebrene i četiri brončane najtrofejnija hrvatska paraolimpijka, koja je prošle godine u Rio de Janeiru nastupila na svojim desetim Paraolimpijskim igrama. 

Prvi put na paraolimpijskim igrama nastupa 1972. u Heilderbergu. Vlasnica je  prve hrvatske medalje iz Barcelone 1992. godine, kada je uzela broncu u koplju i to je bila i njezina posljednja medalja.  Najuspješniji rezultat ostvarila je na paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine gdje je uzela zlato u kugli, postavivši pritom novi svjetski i paraolimpijski rekord.

Osim paraolimpijskih osvojila je i 17 zlatnih, šest srebrnih i 10 brončanih medalja na svjetskim i europskim natjecanjima. 

Proglašena je najboljom sportašicom Jugoslavije 1980., 1984. i 1985. godine. Redom Danice hrvatske odlikovana je 1993. godine, Državnu nagradu za sport "Franjo Bučar" dobila je 1998., a 2012. godine odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara. 

Datum posljednjeg ispraćaja Milke Milinović bit će naknadno objavljen.