GODINU DANA UOČI POČETKA

Predstavljena odličja za Olimpijske igre u Tokiju; nadamo se da će krasiti i vratove hrvatskih sportaša

24.07.2019 u 14:45

Bionic
Reading

Točno godinu dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Tokiju, gdje su u srijedu predstavljena odličja za koja će se najbolji sportaši svijeta boriti od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine

Medalje je dizajnirao Junichi Kawanishi, a upravo su nova olimpijska odličja privukla najviše pozornosti od uzvanika na ektravagantnoj svečanosti u japanskom glavnom gradu, kojom je obilježeno godinu dana do početka Igara.

Odličja su kružnog oblika s promjerom od 85 milimetara, a na njoj su prikazane grčka božica pobjede Atena i olimpijski simboli. Odličja su izrađena od recikliranih metala koji su pribavljeni iz 6,21 milijuna odbačenih elektroničnih naprava doniranih s područja cijelog Japana.

'Sport zbližava svijet i pruža jednaku priliku svima. To je bit sporta, što smo naučili prije 55 godina kad smo prvi put ugostili Olimpijske igre u Tokiju', rekao je japanski premijer Shinzo Abe u obraćanju uzvanicima.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach rekao je da je Tokio najbolje pripremljen domaćin Igara godinu dana uoči početka.

'Bit će to prelijepa i jedinstvenaprilika za naše japanske domaćine kako bi svijetu mogli pokazati najbolje od Japana', izjavio je Bach. 

Organizatori su već prodali 3,22 milijuna ulaznica za sva natjecanja, a više od 200.000 ljudi prijavilo se za volontiranje tijekom Igara.