JOSIPOVIĆ NA HAKLU

Predsjednik RH podržao akciju 'Stop nasilju u sportu'

20.10.2011 u 20:09

Bionic
Reading

Humanitarnom nogometnom utakmicom ekipa 'Predsjednik i prijatelji' i 'Humanih zvijezda Zagreba' predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pridružio se danas akciji 'Stop nasilju u športu' kojom se želi pridonijeti borbi protiv navijačkog nasilja i nasilja u športu

Utakmica je odigrana na terenu Nogometne akademije Marić u Zagrebu, a akcija će se nastaviti u Splitu, Rijeci, Osijeku i drugim sredinama kako bi šport ostao u okviru športa, rečeno je na konferenciji za novinare uoči utakmice.

Predsjednik Josipović upozorio je da se, nažalost, prečesto na športskim borilištima susrećemo s nasiljem koje nije samo fizičko, nego i psihičko, te je poručio kako nećemo tolerirati izazivanje nacionalne i rasne mržnje.

'To čini šport suprotnim od njegove osnovne namjere jer je posljednjih godina zabilježeno više od 400 ozlijeđenih osoba, brojna oštećena vozila, tramvaja, autobusa i željezničkih vagona, te kazne u visini od 17 milijuna kuna za hrvatske klubove i saveze. Pokazatelj je to vrlo lošeg stanja vezanog uz šport i oko njega i vezano za naše navijače', rekao je predsjednik Josipović.

'Hrvatska ima dobru namjeru i zakone koji se uvijek baš ne provode kako treba jer je prethodno zakazala odgojna komponenta. Današnji skup i utakmica je napor u smjeru da djelujemo odgojno i da zakon zapravo i ne dođe u priliku da se primjenjuje u represivnom dijelu', rekao je.

'Pošaljimo poruku da su nasilje i mržnja štetni za šport i Domovinu', poručio je predsjednik Josipović i podsjetio na upozorenja UEFA-e da će hrvatski klubovi i reprezentacija biti isključeni iz natjecanja ne suzbije li se nasilje vezano uz hrvatski nogomet.

'Siguran sam', dodao je, 'da naši športaši to ne zaslužuju jer su puno učinili za hrvatsku domovinu i sebe osobno'.

Isto tako, istaknuo je predsjednik Josipović, velika većina navijača su pošteni ljudi koji žele uživati u športu i treba im dati potporu, a onima koji čine suprotno treba poslati jasnu poruku da nasilje i mržnja nisu dobrodošli na športske terene.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša rekao je kako se na nasilje može reagirati na nekoliko načina, pri čemu je represija posljednja.

'Moramo svojim primjerom pokazati da nas ima puno koji volimo šport i nazočimo športskim događajima', rekao je.

Domaćin humanitarne nogometne utakmice i bivši nogometaš Dinama Silvio Marić zahvalio je svim sudionicima akcije 'Stop nasilju u športu' i naglasio važnost odgoja budućih naraštaja u tom duhu.

Damir Vrbanović rekao je u ime HNS-a da nasilje treba što više udaljiti od športa te je najavio da će HNS pokrenuti akcijski plan za nultu toleranciju nasilja u športu.

Nazočnima su se prigodno govorili i hrvatski olimpijci Dubravko Šimenc, Damir Škaro i drugi športaši.

Minutom šutnje odana je počast rukometnom reprezentativcu i osvajaču olimpijskih odličja i naslova prvaka Europe Iztoku Pucu, koji je danas umro nakon teške bolesti.