ADIDAS OBJAVIO

Poznato ime lopte kojom će se igrati u Brazilu

03.09.2012 u 13:40

Bionic
Reading

Brazilski ljubitelji nogometa glasovanjem su odlučili da će se službena lopta kojom će se igrati Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. zvati Brazuca

Ovo je prvi put da su nogometni fanovi odlučili o imenu službene lopte za svjetsko prvenstvo. Brazuca, riječ koja opisuje nacionalni ponos u brazilskom načinu života, dobila je preko 70 posto glasova u anketi koju je pokrenuo Adidas, koji će i izraditi službenu loptu. Glasovalo je preko milijun ljudi, a Brazuca je uvjerljivo pobijedila ispred druga dva prijedloga - Carnavalesce i Bossa Nove. Ime nove službene lopte SP-a objavio je bivši kapetan i legenda Brazila Cafu.

Adidas izrađuje službene lopte za svjetska prvenstva u nogometu od 1970. godine, kada je pokrenuo i koncept kojim službena lopta svjetskih prvenstava dobiva posebno ime - prva je bila Telstar u Meksiku, a neka od najpopularnijih imena bila su Tango (Argentina 1978), Azteca (Meksiko 1986) i Jabulani (JAR 2010).

Lopta Brazuca nastavit će tradiciju postavljanja standarda u tehnološkim inovacijama i dizajnu, koje donosi svaka nova Adidasova lopta za svjetska prvenstva. Brazucu će tijekom 2012. i 2013. testirati mnogi klubovi i federacije u cijelom svijetu, s posebnim fokusom na komentare nogometaša u Brazilu, gdje će se lopta testirati u različitim klimatskim uvjetima diljem zemlje.