IZ IZOLACIJE U EUROPU

Povratak čuda iz Engleske nakon 43 godine

07.10.2009 u 11:54

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Sjeverne Koreje u idućih će tjedan dana odigrati dva prijateljska dvoboja u Francuskoj što će biti prvi povratak u Europu nakon sjajnog nastupa na Svjetskom prvenstvu 1966. u Engleskoj

Korejanci su izbacili Italiju...

Čelična politika sjeverni dio korejskog poluotoka izolirala je do krajnjih granica, i savršeno je jasno da je u tom procesu patio i nogomet. Ipak, spone lagano popuštaju i selekcija Sjeverne Koreje dobit će priliku još jednom oduševiti nogometni svijet.

Izborili su plasman na SP iduće godine, što im je drugi nastup u povijesti. Prvi su upisali 1966. u Engleskoj kada su bili najugodnije iznenađenje turnira.

Prvi nastup imali su protiv SSSR-a i očekivano su izgubili s 3:0. U drugom kolu gubili su od Čilea do 88. minute, a tada je Pak Seung-Zin zabio i donio im prvi povijesni bod. Već to je bio golem uspjeh, no Korejanci su u trećem kolu s 1:0 nokautirali moćnu Italiju i prošli u četvrtfinale.

Na Goodisonu ih je čekao Portugal, no Korejanci su na krilima publike u 25. minuti vodili s nevjerojatnih 3:0. Ipak, slomio ih je Eusebio koji je zabio četiri uzastopna gola i spriječio novu epizodu nevjerojatne sportske priče. Nakon konačnih 5:3 prepune tribine Evertonova stadiona ustale su i zapljeskale hrabrim igračima Sjeverne Koreje.

...i ozbiljno uzdrmali Portugal

Otad su prošle 43 godine, a njihovi nasljednici nijednom se nisu vratili na Stari kontinent. Ipak, jutro su sletjeli u Francusku, a prvi dvoboj nakon Portugala na europskom tlu odigrat će protiv Nantesa na njihovu stadionu u petak. Četiri dana kasnije, u Le Mansu će snage odmjeriti s Kongom.

'Na pitanja vezana uz politiku nećemo odgovarati. Mi smo ovdje samo zbog nogometa i molim vas da to poštujete', rekao je u zračnoj luci izbornik Kim Jong Hun i opisao nogometni stil svoje ekipe.

'Želimo osvježiti sjećanje Europljana na uspjeh naših prethodnika, a to planiramo s prepoznatljivom brzom igrom i dobrom tehnikom. Ipak, u tijeku smo s trendovima i nemojte misliti da nismo fizički jaki. Ove utakmice će nam odgovoriti na neka pitanja, vidjet ćemo kakav ćemo dojam ostaviti', završio je selektor.