DVOBOJ DEBITANATA

Povijesna pobjeda Walesa za ludilo na tribinama

11.06.2016 u 19:53

  • +4

EURO 2016., Wales - Slovačka

Izvor: Reuters / Autor: Sergio Perez

Bionic
Reading

U utakmici prvog kola skupine B na Europskom nogometnom prvenstvu, odigranoj u subotu u Bordeauxu, reprezentacija Walesa svladala je Slovačku s 2-1 (1-0)

Reprezentativci Walesa imali su mnogo sreće, što već u 3. minuti nisu našli u rezultatskom zaostatku. Marek Hamšik je uzeo loptu na 30-ak metara i krenuo u solo prodor kroz cijelu obranu Walesa. Kad se našao oči u oči s vratarom Wardom hladnokrvno je poslao loptu pokraj njega, ali je Davies uspio na vrijeme uklizati i spriječiti pogodak.

No, bila je to jedina spomena vrijedna akcija Slovaka u prvom poluvremenu, u kojem su Velšani uspjeli potpuno otupiti slovačke napade. Ni reprezentacija Walesa nije imala izrazite prilike zaprijetiti slovačkom vrataru, ali kad je Gareth Bale u 10. minuti dobio priliku zapucati iz slobodnog udarca s 20-ak metara, rezultat na semaforu je promijenjen.

Kozačik je krenuo u krivu stranu, a kad je konačno vidio loptu u letu, bilo je prekasno za njegovu reakciju. Ne previše snažan udarac, više po sredini vrata nego u kutu, završio je u mreži i donio veliku radost nogometašima Walesa i njihovim brojnim navijačima na Stade de Bordeauxu. Velšani su s minimalnim vodstvom dočekali poluvrijeme.

WALES: Ward - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Allen, Edwards (od 69. Ledley), Ramsey (od 88. Richards), N. Taylor - J. Williams (od 71. Robson-Kanu), Bale
SLOVAČKA: Kozačik - Pekarik, Škrtel, Đurica, Švento - Kucka, Hrošovsky (od 60. Duda), Hamšik - Mak, Weiss (od 83. Stoch), Đuriš (od 60. Nemec)

Drugi dio utakmice bio je mnogo zanimljiviji i sadržajniji, a oba izbornika pogodila su s igračima koje su uvodili s klupe. Prvi je u izmjene krenuo Jan Kozak. U 60. minuti ubacio je Nemeca i Dudu, a potonji je već minutu poslije, u svom prvom dodiru s loptom postigao prvi slovački pogodak na europskim prvenstvima. Dobar dio zasluga za izjednačenje ima i Mak koji je prošao po desnoj strani, zavrnuo u sredinu kaznenog prostora, gdje je Duda dobro primirio loptu i poslao ju pokraj nemoćnog Warda.

Na red je došao velški izbornik Chris Coleman. Osvježio je sredinu terena Joeom Ledleyjem, a Baleu u napadu pridružio Hala Robson-Kanua. Obojica nogometaša su u 81. minuti odigrala važne uloge kod pogotka koji je Walesu donio tri boda u debiju na EURU. Ledley je odličnim dodavanjem kroz sredinu terena pronašao Aarona Ramseyja koji je krenuo u slalom kroz slovačku obranu. Ramsey je na rubu kaznenog prostora malo posrnuo, ali je uspio proslijediti loptu prema Robson-Kanuu koji je pomalo i sretno zahvatio loptu potkoljenicom i svladao Kozačika.

Slovaci su u posljednjih deset minuta krenuli po izjednačenje i došli na nekoliko centimetara od drugog pogotka. Na ubačaj s lijeve strane sjajno je reagirao Nemec, ali je njegov udarac glavom završio u vratnici. Velšani su brisani prostor u slovačkoj obrani iskoristili za opasne protunapade, ali jednu je priliku upropastio Ramsey, a u drugom je Baleov mlaki udarac zaustavio Kozačik.

No, kad su začuli posljednji zvižduk norveškog suca Moena, Velšani su zaboravili na propuštene prilike za još uvjerljiviju pobjedu. U formatu koji nudi ovogodišnji Euro, tri osvojena boda mogla bi Walesu već biti dovoljna za plasman u nokaut fazu natjecanja.