PET KANDIDATA

Potencijalne zvijezde hrvatskog mercata

10.12.2009 u 09:54

Bionic
Reading

Uzvratima četvrtine finala hrvatskog kupa i službeno je završio jesenski dio nogometne sezone. Još je pred Dinamom europska odluka i fokus će se službeno prebaciti s travnjaka na dugačke klupske hodnike. Počinje zimski prijelazni rok

Zimi se i tako rijetko sklapaju najveći nogometni poslovi, a teško financijsko stanje dodatno će smanjiti ukupan promet na loptačkoj burzi. Ipak, HNL je iznjedrio barem pet kandidata čije bi odštete mogle premašiti milijun eura i koji bi sredinu mogli promijeniti u idućih mjesec dana. Pregled donosimo abecednim redom.

SENIJAD IBRIČIĆ

Nema sumnje da je bosanski majstor bio najbolji Hajdukov igrač ove godine. Jedna od rijetkih, ako ne i jedina, dobra vijest s Poljuda u tužnoj 2009. Tijekom jeseni je pokazivao čvrstu volju za ostankom, no preko noći (nakon podcjenjivačkih izjava iz klupskih hodnika) sve se izmijenilo i Ibro se vrlo vjerojatno već oprostio od svojih Torcidaša. Zainteresiranih klubova ima dovoljno (Celtic, Köln, Blackburn...), jedino pitanje je hoće li netko ponuditi dovoljno milijuna eura. Šest bi upalilo zeleno svjetlo za transfer.

DEJAN LOVREN

Lovren je od svih navedenih najviše napredovao. U sezonu je ušao s etiketom kiksera. Normalno za tako mladog braniča, ali 'nagazne mine' ne postižu visoku cijenu. Ipak, u ogromnoj mjeri se riješio 'dječjih bolesti', stabilizirao se u Dinamovom sastavu i upisao prve nastupe za reprezentaciju. Njegov razvoj primijetio je ljubitelj Hrvata Harry Redknapp, a Mamić nije rekao ne. Kada je tako, čeka se samo prava ponuda i posao će biti potpisan. Tottenham navodno nudi šest milijuna, Dinamo je izvjesio brojku devet. Ako ode Lovren, povećava se mogućnost dolaska Vide u Dinamo, a priliku bi mogao dobiti i Bagarić iz Lokomotive.

MARIO MANDŽUKIĆ

Iako se zadnja dva mjeseca muči s padom forme, Dinamov krilni napadač vjerojatno je najbolji pojedinac HNL-a. Jedan od rijetkih, možda i jedini, koji je u redovima prvaka nezamjenjiv, ali će ipak biti prodan. Skupio je dovoljno argumenata za englesku radnu dozvolu i nakon raspleta u europskoj ligi krenut će licitacija. U normalnoj situaciji o opstanku u Europi ovisio bi i tijek ovoga transfera, ali Mandžukić je uvrijeđen Mamićevim optužbama da je razmaženi glumac i otići će prvim vlakom. Ponudi li netko više od deset milijuna, priča je gotova.

DOMAGOJ VIDA

Kapetanu Osijeka je 20 godina, a u HNL-u već ima više od stotinu nastupa. Kontinuirano napreduje, a sve je opasniji i za protivničke golmane. Igrač je s najviše nastupa u mladoj reprezentaciji i upravo Ladićeva selekcija mu je 'prozor u Europu'. Iako, čini se da će inozemstvo još malo pričekati. Dinamo je zainteresiran za ovoga univerzalnoga braniča i lako je moguće da se prvi put nakon transfera Ljubojevića i Pranjića ponovno otvori nekada vrlo prometan nogometni most između Gradskog vrta i Maksimira. Cijena? U konačnici (kroz bonuse ili postotak od idućeg posla) barem milijun i pol eura.

ERMIN ZEC

Već u 2008. hitri je napadač bio sportaš godine, i u Šibeniku i u rodnom Bugojnu, i njegov je klub napravio sjajan posao što ga je uopće zadržao do sada. Bilo bi idealno imati ga do kraja sezone, ali kruta realnost sugerira da je kucnuo trenutak rastanka. Oba hrvatska velikana čekaju iz prikrajka, a igrač s Ćirinog popisa sanja odlazak u Njemačku. Vrlo je upitno koliko Zec danas vrijedi. Debi u reprezentaciji onemogućila mu je ozljeda, a zna se koliko (malo) na tržištu vrijede golovi u HNL-u. Domaći ponuđači vjerojatno ne bi izdvojili više od 10 milijuna kuna; na Šubićevcu se nadaju da će iz inozemstva dobiti ipak malo više.