borba za ostanak

Posljednjih sedam međusobnih dvoboja Istra ne zna za pobjedu protiv 'farmaceuta'

02.02.2019 u 11:37

Bionic
Reading

Istra na svom terenu danas (subota, 2. veljače, 17.30 sati, Arenasport 3) u 19. kolu Hrvatski Telekom Prve lige dočekuje Slaven Belupo. Borba je ovo za bijeg iz donjeg doma prvenstvene ljestvice jer Istra je na pretposljednjem mjestu s 15 bodova, a 'farmaceuti' imaju tek dva boda više...

Istra je preživjela turbulentnu prošlu sezonu koju su obilježili veliki financijski problemi. Tijekom ljeta klub je dobio novog vlasnika, španjolsku grupaciju Baskonia Alaves koja je 'upoznala' s hrvatski nogomet lanjskom suradnjom s Rudešom. Financije su stabilizirane, no momčad je kompletno promijenjena, a i nakon dva španjolska trenera na klupi se duže zadržao tek neiskusni Rendulić. Istra se i ove sezone bori zaostanak u ligi, odnosno za izbjegavanje pretposljednje pozicije na tablici. Glavni rivali Istre u borbi za ostanak su Inter i upravo Slaven, stoga je jasno da je ova utakmica iznimno bitna za Rendulića i njegove igrače. Momčad Istre tijekom zime je pojačalo pet igrača, ali klub unatoč tome i dalje traži prinove. Trebao je konkurenciju u napadu pojačati Maružin koji je ostavio vrlo dobar dojam na pripremnom turniru u Medulinu, no on je iznenađujuće umjesto za Istru potpisao ugovor s Lokomotivom kojoj je postigao gol u finalu Arena Cupa.

Rendulić se osvrnuo na prijelazni rok i susret sa Slaven Belupom.

'Što se tiče prijelaznog roka, zasad smo se malo osnažili u vezni, a dosta pak oslabili u navali. Pred nama je strahovito važnih 90 minuta. Raspored nam je više nego težak budući da nakon ove utakmice gostujemo kod Dinama i Osijeka, primamo Lokomotivu, odlazimo Rijeci pa ugošćujemo Goricu. Takvi kakvi jesmo i kakvi ćemo biti hrabro idemo za svakom loptom, po svaki gol i bod. To je naša realnost. Kad se sve zbroji i oduzme, kreće na bolje. Glavno da nema trzavica ni kriza koje prijete dugoročnim posljedicama', kazao je trener Istre, a prenosi Dvoznak.com.

Renduliću problem predstavlja ozljeda stopera Julia Rodrigueza, a upitno je hoće li u konkurenciji za nastup biti Einar Galilea i Adrian Fuentes koji imaju zdravstvenih problema.

  • +9
Hrvatski telekom Prva liga, 10. kolo, Slaven Belupo - NK Istra Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Slaven Belupo nije oduševio na startu nove sezone pa rastanak s trenerom Ivkovićem nije nikoga iznenadio. Klub je privremeno Ivkovićevim nasljednikom imenovao klupskog trenera Sertića, ali on je ostavio odličan dojam i zaradio je ulogu prvog trenera i novi ugovor. Pod Sertićevim vodstvom 'farmaceuti' ne znaju za poraz, no ni za pobjedu budući da je momčad iz Koprivnice podijelila bodove s Hajdukom, Lokomotivom, Rudešom i Rijekom u prošlotjednoj utakmici. U Koprivnici je Rijeka povela početkom drugog poluvremena, ali hrabra momčad Slavena nije se predavala i u samoj je završnici utakmice golom Bačelić-Grgića stigla do zasluženog boda.

Za Sertića je momčad Istre velika nepoznanica.

'Zadržali smo pozitivno ozračje nakon utakmice protiv Rijeke. Moramo biti zadovoljni bodom iako smo priželjkivali sva tri. Trebamo napomenuti da kod Istre svaki tjedan netko dođe ili ode, stoga ni oni sami nisu sigurni s kojim će sastavom istrčati. To otežava posao i nama, ali ako će pristup biti kao i protiv Rijeke, siguran sam kako neće biti bojazni za našu prezentaciju u Puli. Pokušat ćemo se nametnuti kao kada igramo pred svojim navijačima i tražiti pobjedu', kaže trener 'farmaceuta' koji ove sezone imaju samo dvije pobjede, pet poraza i čak 11 remija. Na posljednje četiri utakmice Slaven Belupo je remizirao, a znakovito je da je na svakoj uspio zabiti gol, ali ga je i primio... Znakovito, 'farmaceuti' od Istre nisu izgubili uposljednjih sedam međusobnih susreta, imaju četiri pobjede i tri remija.

Slaven je u četvrtak objavio kako je raskinuo ugovor s veznjakom Gordanom koji je u prvom dijelu sezone bio standardan prvotimac, te koji je postigao po pogodak Interu, Osijeku i Lokomotivi. Nije na odmet napomenuti da je domaći teren redovito važan čimbenik u međusobnim susretima Istre i Slavena. Naime, u posljednjih 15 godina obje su momčadi kao gosti pobijedile tek jednom.

Hrvatska 1. liga

Dinamo Zagreb-Rudeš15:00
Istra 1961-Slaven Belupo17:30
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb18143145
2.Osijek18104434
3.Lokomotiva19104534
4.Rijeka1897234
5.Gorica1883727
6.Hajduk1858523
7.Slaven Belupo18211517
8.Inter Zaprešić19521217
9.Istra 196118431115
10.Rudeš1803153

Sljedeće utakmice

3.2.Osijek-Hajduk
3.2.Rijeka-Gorica
8.2.Rudeš-Osijek
9.2.Slaven Belupo-Gorica
9.2.Dinamo Zagreb-Istra 1961