SJEVERNA KOREJA

Posljednja tajna svjetskog nogometa

30.05.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Iako je tako nešto u današnjem, umreženom i premreženom svijetu već pomalo nevjerojatno, azijske su kvalifikacije na afrički rt izbacile tajanstvenog nogometnog autsajdera kojeg svjetski mediji redom predstavljaju kao enigmu

Sjevernu Koreju, 25-milijunsku ‘komunističku monarhiju’, dinastija Kim više od pola stoljeća drži zatvorenu spram svijeta kao vojnu konzervu. Rijetko koji sjevernokorejski pojedinac stekne milost da pomoli nos preko granice (i obrnuto), pa tako nogometni odabranici velikom većinom igraju unutar domovine. Kičmu te obrambeno nastrojene reprezentacije čine igrači vojnog kluba ’25. travnja’, za koje novinari iz susjedne Južne Koreje tvrde da su zajedno od 15. godine te da im režim treninga više podsjeća na obuku vojnih odreda negoli na nogometni kolektiv. Zboga toga im je fizička sprema navodno ‘najbolja na svijetu’.

Doduše, najvećim je zvijezdama odnedavno dopušten odlazak u inozemstvo: 21-godišnji Kim Kuk-Jin igra u Švicarskoj, a kapetan momčadi, napadač Hong Yong-Yo, dogurao je do ruskog FC Rostova. Predstavnik drugog važnog trenda je Jong Tae-Se, etnički Korejac rođen u Japanu, nogometaš Kawasaki Frontalea koji je uzeo sjevernokorejsko državljanstvo i u 20 utakmica zabio 12 golova. I eto svjetski vrijednog rezultata!

Serijom minimalnih pobjeda i remija u kvalifikacijama su nadvisili Iran i Saudijsku Arabiju te prvi put od 1966. godine senzacionalno upali na smotru svijeta od kojeg su toliko izolirani. Vrijedi napomenuti da su i tada, u Engleskoj, također bili senzacionalni autsajderi: u skupini su izbacili Italiju 1:0 i probili se u četvrtfinale. Tamo su pak krenuli razvaljivati Portugal 3:0, no ukazala se Crna Pantera Eusebio pruživši jednu od najčuvenijih partija karijere (četiri gola za preokret i pobjedu 5:3). Telegraph piše da je to bio možda i posljednji put da je ime Sjeverne Koreje odjeknulo svijetom u pozitivnom kontekstu: do današnjih dana ostala je poznata uglavnom po bizarnom despotizmu, masovnim gladima i nuklearnim ambicijama.

PROGNOZA: 'Ako upoznaš svoje neprijatelje i upoznaš sebe, nećeš biti ugrožen u stotinu bitaka; ako ne upoznaš svoje neprijatelje, ali upoznaš sebe, jednu ćeš dobiti, drugu izgubiti; ako ne upoznaš ni neprijatelje ni sebe, bit ćeš poražen u sve do jednoj bici', zapisao je Sun Tzu u 6. stoljeću prije Krista. Sjevernokorejci su uglavnom svima nepoznat protivnik, ali pitanje je i koliko oni poznaju preostala tri rivala u 'skupini smrti'. Svaki bod bio bi apsolutna senzacija.