ZALET ZA IGRE

Poruka novinarima: Ovo hrvatske paraolimpijce posebno nervira

30.05.2016 u 16:11

Bionic
Reading

Hrvatski paraolimpijci odbrojavaju još 100 dana do početka Igara u Riju gdje će otići po krunu svih napora koje su prolazili u posljednje četiri godine

U organizaciji glavnog sponzora HPO-a Allianza u Zagrebu je održana radionica naziva 5*5 na kojoj su proslavljeni hrvatski sportaši s invaliditetom izrazili svoje stavove po pitanju praćenja njihovih natjecanja u hrvatskim medijima. Ističu, samo traže ravnopravan tretman. To je sve.

'Od novinara ne tražimo ništa više niti manje od respekta prema našim rezultatima. Mi svi imamo svoje individualne priče i nekome možemo poslužiti kao inspiracija, ali dovoljno nam je da prenosite naše medalje i trofeje kako bi se u društvu znalo koliko mi u svojem svijetu vrijedimo,' kaže 26-godišnji bacač koplja Branimir Budetić koji u vitrini već ima olimpijsko srebro i broncu.

Sandra Paović je 2008. bila olimpijka. Danas je paraolimpijka i uoči novog debija kaže.

'Razlike u pripremama? Tijelo se teže oporavlja, danas je napornije. Srećom sam iskusna jer inače bi teško mogla igrati stojećki, ali na Igrama pokažeš sve što si radio četiri godine i tek kada izađeš na servis znaš jesi li spreman ili nisi. Što se tretmana u medijima tiče on bi morao biti bolji, ali i mi sami se trebamo postaviti na način koji izaziva poštovanje. Mi smo nevjerojatni, mi smo zvijeri, mi možemo sve! Vjerujem da ćemo u Riju napraviti sjajne rezultate, i da će to pozitivno utjecati na status kod medija i navijača uopće jer mi to zaslužujemo,' poručuje borbena Vukovarka.

Svi su borbeni. Neki življi, neki samozatajni ali sa zajedničkim odlučnim pogledom gotovo osuđenim na uspjeh. I to ih zna naljutiti, previše se stvari kod sportaša s invaliditetom prikazuje uspjehom. To je slikovito pojasnio bivši paraolimpijac Matija Grebnić...


'Znamo čitati kako su naša sedma, osma mjesta 'sjajni' ili 'fantastični' rezultati. Novinari često pretjeruju s pohvalama zbog naše teže situacije, a to nama ne treba. Kristijan (Vincetić) je sad na plivačkom EP-u uzeo dvije medalje, a i da je uzeo šesta mjesta neki bi mislili da je to sjajno. Njemu nije, jer rekordi i kapaciteti su mu veći. Ako otpliva sekundu ispod rekorda onda to nije uspjeh nego podbačaj i tako ga treba i trerirati jer ga tako i on doživljava. Pratite naše uspjehe, upoznajte kapacitete i realno izvješatavajte s Igara. Ne trebaju nam ni emotivni naslovi ni hvala gdje joj nije mjesto,' poručuju ovi vrhunski sportaši uoči Igara koje počinju 7. rujna u Rio de Janeiru.

'Imam samo jedan nastup u para-judu, ali osjećam da ću osvojiti medalju u Riju,' nije skrivala prva hrvatska judašica na Igrama Lucija Brešković.

'Jako mi se pokvario vid što mi je počelo smetati u judaškoj karijeri, i saznala sam da imam pravo nastupa među paraolimpijcima. Došla sam na posljednje natjecanje, EP i izborila nastup. Imamo jako malo natjecanja, pa znam samo Europljanke, ali na sljedeći turnir dolaze i asevi iz Azije pa se tek trebam s njima upoznati, ali u Rio svakako idem po medalju,' otkiva svoju lijepu priču simpatična Dalmatinka.

Damir Bošnjak ponovno će zračnim pištoljem zastupati hrvatske streljače, brojne atletičare predvode Budetić i Mikela Ristoski, uz Sandru na stolnoteniskom natjecanju je i par Dretar-Karić/Mužinić, uz Vincetića od plivača je na radionici sudjelovao i Dino Sinovčić. Svi čekaju otvaranje Igara da se podsjete gdje su svojim trudom dogurali, a zatim i svoja natjecanja da vide koliko su od svjetskog vrha. Putovat će ih 15-ak (popis još nije konačan) i vjeruju da mogu ponoviti pet londonskih medalja. Grupa mala, ali elitna.