identificirano 154 osobe

Portugalska policija objavila nove detalje nakon divljanja Torcide i bacanja baklji i stolica po gradu, a dotakli su se i uhićenja

10.08.2022 u 12:03

Bionic
Reading

Portugalska policija identificirala je 154 osobe osumnjičene za bacanje upaljenih baklji i stolica po teresama kafića u Guimaraesu no zasad nitko nije uhićen, potvrdila je lokalna policija u srijedu ujutro za Hinu

Nogometaši Hajduka danas (18 sati, MAXSport 1, MAXtv) u Portugalu igraju uzvratnu utakmicu 3. pretkola Konferencijske lige protiv Vitorije Guimaraes. 'Bili' su na Poljudu u prvoj utakmici slavili 3:1, no svjesni su da ih danas u Vitoriji očekuje pravi pakao.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

U centru Guimaraesa, grada na sjeveru Portugala, grupa maskiranih osoba većinom obučenih u crno za koje se vjeruje da su navijači splitskog Hajduka bacala je u utorak oko 22.30 sata baklje i stolice na obližnje terase. Uplašeni ljudi ustajali su i bježali iz kafića, pokazale su snimke objavljene tijekom noći.

>> [VIDEO] Hajdukovi navijači divljali po Portugalu, sve su zabilježile kamere; zbog svega se oglasila i policija

'Dobili smo pritužbe da je stotinjak osoba izazvalo nerede bacajući inventar s trgova i pirotehnička sredstva', rekao je policajac.

Te su osobe zatim u pet autobusa krenule prema 50 kilometara udaljenom Portu gdje ih je zaustavila policija i identificirala. Ubrzo je postalo jasno da je većina navijača koja je divljala bilo iz skupine Torcida...

'Identificirali smo 122 državljana Hrvatske, 23 Portugala i devetero drugih. Oni su na slobodi, a mi nastavljamo istragu uz kolege iz hrvatske policije koji su ovdje', rekao je dežurni policajac u telefonskom razgovoru za Hinu.

Policajci su pronašli jednu dimnu bombu, bokser i masku za prekrivanje lica 'fantomku'.

'Trenutno nemamo saznanja da je itko ozlijeđen sinoć. Nitko još nije prijavio eventualnu materijalnu štetu nastalu bacanjem predmeta pa nema podignutih optužnica', dodao je policajac.

Vitoria Guimaraes i Hajduk će u srijedu u 18 sati (17 sati po lokalnom vremenu) odigrati uzvratnu utakmicu 3. pretkola Konferencijske lige. Hajduk je prije tjedan dana pobijedio 3:1 u Splitu. Ondje nisu bili zabilježeni izgredi.

Hajdukova navijačka skupina Torcida u prijateljskim je odnosima s navijačkom skupinom lisabonske Benfice 'No Name Boys', a portugalski mediji su prethodno izvijestili da su možda zajedno došli u Guimaraes.

Policija je rekla da u sinoćnjem neredu, prema njihovim saznanjima, nisu sudjelovali navijači domaće Vitorije Guimaraes.

Guimaraes, grad sa 157.000 stanovnika, bio je 2012. godine proglašen europskim gradom kulture uz slovenski Maribor. Zbog srednjovjekovne povijesti i zidina na kojima piše 'Ovdje je rođen Portugal' posjećuju ga turisti.

Stadion Afonso Hernriques, koji nosi ime po prvom portugalskom kralju, ima 30.000 mjesta, a domaći navijači jedni su od strastvenijih u Portugalu.

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

  • +52
NK Hajduk - Vitoria Guimaraes, 3. pretkolo Konferencijske lige, 4.8.2022. Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos