KAKVO GOSTOPRIMSTVO!

Portugal 'počastio' BiH uvredama i batinama

16.11.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Portugalci se nisu iskazali kao dobri domaćini. Njihovo gostoprimstvo navijača, igrača i novinara iz BiH bilo je daleko od pristojnoga

Kako piše portal Sarajevo-x.com, bosanskohercegovačka ekspedicija je na portugalskom tlu ispljuvana, premlaćivana i maltretirana.

Sve je počelo odmah po slijetanju, kada je objavljeno da je izgubljena prtljaga reprezentativaca Bosne i Hercegovine, a novinari su morali proći i nekoliko kontrola. I sama formalna procedura je trajala neuobičajeno dugo, više od sat vremena, zbog čega su Blaževićevi izabranici bili veoma nervozni. Novinar Samir Šišić je potvrdio da su reprezentativci bili izloženi i verbalnom vrijeđanju, dok su pojedini navijači Portugala čak i pljuvali nogometaše.

'Nismo mogli ni sanjati da će nas sve to dočekati u zemlji koja je članica Europske unije. Očekivali smo fer i korektan odnos, a dočekala su nas maltretiranja na aerodromu, čak i maltretiranje naših navijača pri ulasku na stadion. Policija je oduzimala transparente, jedna grupa navijača je na stadion ušla tek pola sata nakon početka utakmice, a bilo je i fizičkog zlostavljanja', rekao je Sinanović.

Slično je bilo i na povratku, kada su reprezentativci BiH i navijači čekali dva sata dozvolu za polijetanje.

Inače, u redakciju bosanskohercegovačkog portala stiglo je pismo navijača koji je bio u Lisabonu na utakmici.

'Isprva su nas vozali od jednog do drugog ulaza na stadion. Kad smo napokon stigli, u uzani prostor smješteno je nas 3.000. Bili smo ograđeni metalnim šipkama, a unutra je bila gužva i sparina, zbog čega je mnogima pozlilo, između ostalih i mojoj supruzi. Obratio sam se najbližem policajcu tražeći pomoć od njega i, dok je on pokušavao izvući moju suprugu iz gužve, prišao je drugi Portugalac koji je moju poluonesviještenu ženu pendrekom udario u glavu. Ona je počela galamiti govoreći im da joj je potrebna pomoć, no odjednom oko nas se pojavilo mnoštvo policajaca koji su nas počeli nemilosrdno udarati', napisao je navijač dodajući da su se policajci prema njima ophodili kao prema životinjama.