KVALIFIKACIJE ZA SP

Portugal opasno visi, Nizozemska blizu prolaza

06.06.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Klupska nogometna sezona je završena, no ovaj vikend nas očekuju uzbuđenja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. U subotu se u Europi igra 14 utakmica, a osim za nas važne utakmice u Zagrebu, gdje Hrvatska dočekuje Ukrajinu, drama bi se mogla događati i na gostovanju Portugala u Albaniji, Norveške u Makedoniji, Irske u Bugarskoj i Danske u Švedskoj

SKUPINA 1

Švedska – Danska

U Stockholmu igraju stari znanci. Šveđani se muče s postizanjem golova, ali u reprezentaciju se opet vraća Zlatan Ibrahimović, pa bi problem neefikasnosti trebao biti riješen. Danci su dobro posloženi, pomazila ih je i sreća, no muče ih brojne ozljede (Jensen, Larsen, Jakobsen) i neće im biti lako. U povijesti su ove dvije nacionalne vrste igrale čak 98 puta, Šveđani su slavili 44 puta, a Danci imaju osam pobjeda manje.

Albanija – Portugal

U Portugalu nešto ne štima i opasno im visi Svjetsko prvenstvo. Mnogi igrači su im iscrpljeni i dugotrajnom sezonom u kojoj su igrali sve do samog kraja u europskim kupovima.

'Moramo napraviti sve da se uspijemo kvalificirati na SP u Južnoj Africi, a nakon te utakmice, razmišljat ću samo o godišnjem odmoru. Zasad me samo zanima Albanija', rekao je Cristiano Ronaldo.

Inače, Albanija, koja ima novog izbornika Josipa Kužu, kod kuće je uvijek nezgodna, a najjači aduti domaćina bi trebali biti spremni.

Redoslijed: Danska 13 (5), Mađarska 13 (6), Portugal 6 (5), Švedska 6 (4), Albanija 6 (6), Malta 1 (7).

SKUPINA 3

Slovačka – San Marino

Jedan od zicera u kvalifikacijama. Slovaci će u subotu preuzeti vrh pobjedom protiv San Marina kojem su u zadnja tri susreta zabili 15 golova. Simpatična reprezentacija iz Kneževine ima najlošiju obranu europskih kvalifikacija i već je navikla da se na njoj popravlja gol-razlika.

Redoslijed: S. Irska 13 (7), Slovačka 12 (5), Poljska 10 (6), Češka 8 (6), Slovenija 8 (6), San Marino 0 (6).

SKUPINA 4

Finska – Lihtenštajn

Škot na klupi Finaca, Stuart Baxter, pokušava probuditi napadače, a Lihtenštajn je idealan suparnik za to. Domaćin nema pretežak zadatak da održi nadu da može uloviti Nijemce i Ruse jer u Helsinki stiže jedna od najslabijih svjetskih reprezentacija.

Azerbajdžan – Wales

Najvažnija vijest za oba sastava je da je najveća zvijezda Walesa koja nosi dres Manchester Cityja Craig Bellamy ozlijeđen. To je olakotna okolnost za Azerbajdžan koji kod kuće igra oštro i agresivno, pa što bude.

Redoslijed: Njemačka 16 (6), Rusija 12 (5), Finska 7 (4), Wales 6 (6), Azerbajdžan 1 (4), Lihtenštajn 1 (5).

SKUPINA 6

Bjelorusija – Andora

Najbolji veznjak Bjelorusije Aliaksandr Hleb bi trebao biti na raspolaganju, ali i ako ne istrči na travnjak, domaćin će se poigrati s Andorom, u čijim je redovima većina igrača na amaterskoj razini.

Kazahstan – Engleska

Kod Engleza neće biti prvog vratara Davida Jameas, braniča Rija Ferdinanda i Phila Jagielke, veznjaka Michaeal Carricka ni krilnih nogometaša Aarona Lennona, Shauna Wright-Phillipsa i Stewarta Downinga. Kazahstan je u prošlosti znao srušiti favorite, ali sada će teško doći do pozitivnog rezultata. Izbornik Engleske Fabio Capello prije svake utakmice provodi opću mobilizaciju i ništa ne prepušta slučaju.

Redoslijed: Engleska 15 (5), Hrvatska 10 (5), Ukrajina 7 (4), Bjelorusija 6 (4), Kazahstan 3 (5), Andora 0 (5).

SKUPINA 7

Srbija – Austrija

Gosti dolaze bez bivšeg kapetana Andreasa Ivanschitza, koji se ne slaže s izbornikom, te bez ozlijeđenih Emanuela Pogatetza, Chirstiana Fuchsa, Chrisopha Leitgeba i Marka Arnautovića. S druge strane, glavni aduti Srba, poput braniča Nemanje Vidića, veznjaka Dejana Stankovića te napadača Nikole Žigića, spremni su, tako da je domaćin veliki favorit.

'Naravno da idemo na pobjedu. Osobno se ne bih ni bavio nogometom kada bi se bojao Austrije u Beogradu. Pokušat ćemo ih slomiti u prvih 15-20 minuta', najavio je dvoboj srpski reprezentativac Dejan Stanković.

Litva – Rumunjska

Rumunjska je već sada skoro izgubila šanse za Svjetsko prvenstvo. Jedan od razloga za to je i domaći poraz od Litve (0:3). Rumunji najavljuju osvetu, no kod njih dosta toga ne štima, a najbolji napadač Mutu je morao na novu operaciju. Litva je solidna, doma iznimno čvrsta i domaćin s pravom računa na novi uspjeh.

Redoslijed: Srbija 12 (5), Francuska 10 (5), Litva 9 (6), Austrija 7 (5), Rumunjska 4 (5), F. otoci 1 (4).

SKUPINA 8

Bugarska - Irska

Posljednji vlak za Bugare da uhvate Irce i drugo mjesto. Domaćin teško gubi, ali i pobjeđuje. Puno toga će ovisiti o Dimitru Berbatovu koji za reprezentaciju ne daje koliko za Manchester. Domaćinu nedostaje i branič Sirakov i napadač Rangelov. Gosti su kompletni, a predvodit će ih Robbie Keane. Irci su puni samopouzdanja, a tome u prilog idu i izjave izbornika Giovannija Trapattonija, koji je za Fifinu stranicu rekao da vjeruje u nastup na Svjetskom prvenstvu.

Cipar – Crna Gora

Na Cipru se igra za prestiž. Gosti su puno očekivali od kvalifikacija, ali iako imaju jednu superzvijezdu, Mirka Vučinića, te nekoliko dobrih internacionalaca, nisu se proslavili. Ciprani su kod kuće iznimno neugodni i tamo su znali srušiti i puno kvalitetnije reprezentacije.

Redoslijed: Italija 14 (6), Irska 12 (6), Bugarska 7 (5), Cipar 4 (5), Crna Gora 3 (5), Gruzija 3 (7).

SKUPINA 9

Makedonija – Norveška

Dva Gorana u napadu, Pandev i Maznov, mogu zabiti svakome. Dobra vijest za domaćina je što se Norvežani moraju i otvoriti, a to je prilika za domaću kontru. Gosti su optimisti, ali stižu s najjačim snagama Riiseom, Carewuom, Hangelandom i Iversenom.

Island – Nizozemska

Nizozemci su već jednom nogom na Svjetskom prvenstvu. Ako ne bude opuštanja, reprezentacija Berta van Marwijka upisat će šestu pobjedu. Islandska obrana ne može zaustaviti Van Persieja, Huntelaara, Kuyta, Babbela, Sneijdera, Robbena, Van der Vaarta...

Redoslijed: Nizozemska 15 (5), Škotska 7 (5), Island 4 (5), Makedonija 3 (4), Norveška 2 (3).

Napomena:

Nastavak kvalifikacija u skupini 2 i skupini 5 je 5. rujna.