ODE ODEN

Portland otpustio prvi izbor NBA drafta 2007. godine

16.03.2012 u 16:06

Bionic
Reading

Portland Trail Blazersi definitivno su najnesretnija momčad zadnjih godina u NBA-u. No treba priznati da i vlastitim greškama potiču nesreću, koja im se zadesila i s Gregom Odenom

Da slabo reagiraju na draftu u Portlandu, pokazali su i daleke 1984. godine. Houston je kao prvi izabrao Hakeema Olajuwona i on je ispunio misiju jer je donio NBA prsten u taj teksaški grad. No kao drugi je birao Portland i odlučio se za Sama Bowiea, a kao treći je Chicago uzeo Michaela Jordana i sve nakon toga je - povijest.

Veliku grešku je Portland napravio i 2007. kada je imao prvi izbor na draftu. Uzeli su Grega Odena, a nakon njih je tadašnji Seattle izabrao Kevina Duranta. Pet godina kasnije je situacija sljedeća - Portland je otpustio Odena nakon što taj centar klubu nije donio apsolutno ništa, a Durant je ponajbolji strijelac i igrač lige u Oklahoma Cityju (gdje se Seattle preselio).

Samo 82 utakmice je od trenutka kada ga je Portland uzeo na draftu odigrao Oden za Blazerse. Čovjek koji ima kronične probleme s koljenima (ali i leđima) je bio vječno ozlijeđen, a nedavno je obavio već petu operaciju na jednom od dva problematična koljena. Pitanje je hoće li se Oden ikada moći normalno baviti natjecateljskom košarkom, no evidentno je da to neće činiti u Portlandu.

U te 82 utakmice u pet sezona Oden je prosječno u dresu sastava iz Oregona postizao 9,4 poena, uz 7,3 skoka i 1,4 blokadu.

Nesreća koju smo spominjali na početku je, samo podsjetimo, najviše vezana za Brandona Roya, sjajnog košarkaša i najboljeg igrača Portlanda novijeg doba. Njegovi ogromni problemi s koljenima također prijete da više nikada ne zaigra košarku na najvišoj razini.