RUDEŽ MEĐU SVJEDOCIMA

Popovich do 1000. pobjede; samo su dva trenera to brže postigla!

10.02.2015 u 10:32

Bionic
Reading

Trener San Antonio Spursa Gregg Popovich, čiji su baka i djed podrijetlom s prostora bivše Jugoslavije, ušao je u ponedjeljak u povijesne NBA knjige jer je ostvario jubilarnu 1000. pobjedu u karijeri

Na gostovanju kod Inadiana Pacersa pobjedu Spursima 95:93 osigurao je talijanski košarkaš Marco Belinelli ubačajem s krila 2.2 sekundu prije kraja utakmice. Nakon toga je igrač domaćih George Hill promašio tricu sa sirenom i 66-godišnji Popovich je, naravno, imao razloga za zadovoljstvo.

'U ovom klubu sam već jako dugo i vodio sam mnoge dobre igrače. To je formula uspjeha', kazao je nakon utakmice Popovich kojem je ovo 19. sezona na klupi Spursa.

'Stvoriti igrače je bilo teško, ali ja sam sretnik koji je imao dobre igrače. Vrijeme, ono je ipak najvažniji element. Morate biti stalno u svemu ovome neko vrijeme', dodao je Popovich koji je na klupu Spursa sjeo u sezoni 1996/97. Nakon te sezone kao prvi izbor na NBA draftu izabrali su Tima Duncana i potpuno se promijenila povijest ovog kluba.

Popovich i Duncan zajedno su osvojili svih pet titula NBA prvaka, a nema sumnje kako ćemo obojicu jednoga dana ispratiti i u Hall of Fame.

Dodajmo kako su brže od Popovicha do 1000. pobjede stigla samo dva trenera, Phil Jackson i Pat Riley. Međutim, treba reći kako je samo jedan trener, a to je Jerry Sloan, postigao ovaj uspjeh s istom momčadi. Sloan je kao trener Utah Jazza ostvario 1127 pobjeda. Popovich trenutačno ima učinak pobjeda i poraza 1000-462, a hoće li i nakon ove sezone ostati na klupi – još nije poznato.

Popovichu je među prvima čestitao i LeBron James koji je putem Twittera napisao kako je 'Pop to itekako zaslužio!'

Treba reći kako je ovom povijesnom uspjehu Popovicha svjedočio i hrvatski reprezentativac Damjan Rudež koji je u 11 minuta protiv Spursa ostao bez poena (šut za tricu 0-3) uz 1 asistenciju. Ipak je po majici Popovich podrijetlom iz Hrvastke i nema sumnje kako je među prvim čestitarima bio i 28-godišnji Rudež.