I OVO JE MOGUĆE

Poništen svjetski rekord Ryana Crousera; ovakve pogreške na atletskim mitinzima su zaista rijetke, a evo što se točno dogodilo

Bionic
Reading

Novi svjetski rekord u bacanju kugle (23,38 m) koji je Amerikinac Ryan Crouser postavio u subotu na dvoranskom atletskom mitingu Millrose Games u New Yorku, proizašao je iz pogreške mjernog instrumenta i poništen je

Tu informaciju potvrdili su organizatori natjecanja, kao i sam bacač u izjavi za francusku izvještajnu agenciju AFP.

'Nažalost, laser je netočno izmjerio', izjavio je dvostruki olimpijski pobjednik kojemu i dalje ostaje prijašnji apsolutni svjetski rekord (23,37 m) postignut na otvorenom u Eugeneu, tijekom prošlogodišnjih američkih kvalifikacija za OI u Tokiju.

'Kvar na instrumentu je uzrokovao loše očitanje rezultata', dodao je direktor mitinga Ray Flynn, nakon što su vijest o rekordu putem društvenih mreža već objavili i svjetska krovna atletska federacija (World Athletics) i Američka atletska federacija (USATF).

Pogreške ovakvog tipa su vrlo rijetke na mitinzima ove razine, a iz USATF-a su pojasnili kako je do nje došlo.

'Suci su otkrili da je mjerni instrument, koji je prije natjecanja bio ispravno postavljen i kalibriran, tijekom natjecanja bio na pogrešno pozicioniran. Kao rezultat toga, svi rezultati u bacanju kugle su poništeni', stoji u priopćenju.

Crouser takvim raspletom nije razočaran.

'Znam da su mnogi razočarani što nisam bacio 23,38 m, ali ja sam sretan', izjavio je 29-godišnji Teksašanin koji je i ovu pobjedu proslavio sa svojim prepoznatljivim kaubojskim šeširom na glavi.

Uz apsolutni, Crouseru ostaje i dvoranski svjetski rekord (22,82 m) koji je postavio prije godinu dana na mitingu američke atletske lige u Fayettevilleu.

  • +3
Ryan Crouser na Hanžeku Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Čest gost i rekorder zagrebačkog atletskog mitinga s prošlogodišnjih 22,84 m postignutih na Memorijalu Ivana Ivančića, posljednjih je nekoliko godina dominantan na gotovo svim velikim natjecanjima, a jedino zlato koje mu se još uvijek nije našlo u kolekciji je ono sa svjetskog prvenstva.

Najbliži mu je bio 2019. u Dohi, gdje ga je izgubio za samo jedan centimetar od sunarodnjaka Joea Kovacsa (22,91 m) u najboljem i najdramatičnijem finalu bacača kugle svih vremena, jer je i trećeplasirani Novozelanđanin Tomas Walsh sa 22,90 m bačenih u prvoj seriji, imao isti rezultat kao Crouser koji je tu daljinu dostigao u zadnjem hicu, što mu je u tom trenutku bio osobni rekord, baš kao i Walshu.

Crouser će priliku za zlato imati već ove godine u srpnju, na domaćem terenu u Eugeneu, na istom bacalištu na kojem je postavio važeći apsolutni svjetski rekord. Amerikanac će biti favorit i za svjetski naslov u dvorani odluči li se od 11. do 13. ožujka natjecati na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.