KOŠARKAŠKO-POLITIČKI RAT

Poljska policija na nogama zbog Makedonaca i Grka

07.09.2009 u 12:59

Bionic
Reading

Uoči prvog službenog susreta Makedonije i Grčke u bilo kojem sportu na nekom velikom natjecanju, poljski grad Poznanj, u kojemu će utakmice na košarkaškom EP igrati i naša reprezentacija, pod policijskom je opsadom, a ništa manje vatreno neće biti ni na ulicama makedonskih i grčkih gradova

Razlog je, dakako, makedonsko-grčki konflikt oko imena bivše jugoslavenske republike, koji se do sada nije toliko često manifestirao na sportskim borilištima. No Makedonci su se rijetko i plasirali na završnice europskih i svjetskih natjecanja, pa je ovo prva prilika za obračun dvaju susjeda u jednom od najpopularnijih sportova.

List Nova Makedonija prenosi kako će utakmicu koja se igra danas u 16.30 osiguravati 300 policajaca i 200 pripadnika privatnih osiguravajućih tvrtki, što je nezapamćeno velik broj zaštitara za dvoranu u koju stane 2.800 gledatelja.

Procjenjuje se da bi u Poznanj moglo pristići po 2.000 makedonskih i grčkih navijača, pa je, budući da taj broj već premašuje kapacitet dvorane, poljska policija odlučila spriječiti moguće sukobe tako što će grčke i makedonske navijače dovoditi odvojeno prema dvorani te ih smjestiti na dvije suprotne tribine.

No pitanje je što će biti poslije utakmice, jer se procjenjuje da je većina navijača obiju reprezentacija radnici na privremenom radu u Njemačkoj, pa nemaju organiziran smještaj u Poznanju, već se vraćaju poslije utakmice.

Dodatni je problem i činjenica da su košarkaški savezi svojim navijačima osigurali tek po 200 ulaznica, dok su druge puštene u slobodnu prodaju preko interneta, pa se očekuje da će doći do miješanja navijača na tribinama.

Može li Todor Gečevski odvesti Makedoniju do povijesne pobjede?

No Makedonija već danima živi za ovaj susret. Simbolika je tim veća što dan nakon utakmice (8. rujna), zemlja slavi Dan državnosti, i to 18. po redu, pa se mnogi Makedonci nadaju proslavi državne punoljetnosti pobjedom protiv najomraženijeg protivnika.

Vladina Agencija za mlade i sport na glavnom skopskom trgu organizira izravan prijenos susreta s Grčkom uz prateći koncert popularnih glazbenika, za koji se očekuje da će privući stotinu tisuća ljudi iz svih dijelova zemlje. Nastava u popodnevnoj smjeni u školama neće se održavati, a uz tragični brodolom kod Ohrida, ova tema dominira i medijima i internetskim forumima. Ni grčki forumaši ne ostaju dužni – Nova Makedonija prenosi komentare poput 'pokazat ćemo tim Skopjancima gdje im je mjesto', kakvih je grčki internetski prostor posljednjih dana prepun.

Kad je riječ o košarci, Grčka na prvenstvo dolazi dosta oslabljena, dok su Makedonci u pripremnom razdoblju zabilježili pobjede nad nekoliko poznatijih reprezentacija u svijetu košarke (poput Latvije i Njemačke) i minimalan poraz od Hrvatske, pa Makedonija figurira kao 'dark horse' u ovoj skupini, što je upozorenje i našim košarkašima.