SP 2010.

Pokal za svjetskog prvaka stiže u Hrvatsku

25.09.2009 u 16:44

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije u središtu Svjetske nogometne federacije u Zürichu, generalni direktor kompanije Coca-Cola Muhtar Kent i predsjednik FIFA-e Joseph S. Blatter, najavili su početak turneje FIFA trofeja Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi

Coca-Cola turneja FIFA trofeja obuhvatit će 86 svjetskih zemalja, a tijekom narednih tjednih dana trofej će avionom doputovati iz Züricha do svoje prve stanice, Kairo u Egiptu. U Hrvatskoj pak FIFA trofej očekujemo od 28. do 30. ožujka 2010. godine. To je jedinstvena priliku za nekoliko stotina tisuća navijača širom svijeta da uživo vide pravi trofej od čistog zlata. Ova jedinstvena turneja započeta je ekskluzivnom suradnjom FIFA-e i Coca-Cola kompanije a završava 4. travnja 2010. dolaskom trofeja u Južnu Afriku, zemlju domaćina.

Da podsjetimo, FIFA Svjetsko prvenstvo 2010 održati će se u Južnoj Africi, a počinje 11.lipnja. Po prvi puta će se 32 najbolje ekipe natjecati za najpoželjniji trofej na svijetu na afričkom kontinentu. Finale će biti održano 11. srpnja 2010. godine na stadionu Nogometni Grad (Soccer City Stadium) u Johanesburgu. Konačni ždrijeb održati će se u Cape Town-u 4. prosinca 2009.

Inače, autentični trofej FIFA Svjetskog prvenstva dodjeljuje se naciji koja je pobijedila na svakom turniru. Poznati trofej visok je 36,8cm, teži 6,175 grama i sačinjen je od 18-o karatnog zlata. Osnova je napravljena od dva sloja poludragog malahita, a na donjoj strani trofeja nalaze se ugravirane godine i imena svakog pobjednika FIFA Svjetskog prvenstva od 1974. godine.

Originalni trofej ne ostaje kod pobjednika, već se pobjedničkoj reprezentaciji daje pozlaćena replika. Prva svjetska turneja trofeja održana je 2006. godine kada je gostovala u 31 gradu u 29 države, i prešla je 102,570km, a milijuni navijača širom svijeta uživali su u činjenici da im je pružena prilika da izbliza pogledaju najpoznatije nogometno priznanje. Posebno je zanimljiva činjenica da je trofej izuzetno osiguran, te će ga na svjetskoj turneji pratiti izuzetne mjere predostrožnosti, budući da se čuva pod specijalnim uvjetima i na specijalnoj temperaturi. Zbog ogromnih mjera sigurnosti i svoje važnosti trofej mogu dodirnuti samo najviši čelnici FIFA-e, predsjednici država, ali i igrači reprezentacije koja na Prvenstvu osvoji titulu svjetskog prvaka.