LIGA NACIJA

[VIDEO] Pogodak kojim su Mađari šokirali Nijemce, viđa se jednom u sto godina; Englezi ispali iz najjače skupine, a BiH ušla

23.09.2022 u 22:56

Bionic
Reading

Ovog su petka igra dvije utakmice 4. skupine A Lige nacija, a kolo prije kraja posve je jasno da Englezi ispadaju iz A u B razred ovog natjecanja.

Nogometaši Mađarske nastavili su u skupini 3 elitnog razreda Lige nacija te su ovaj put pobijedili Njemačku u Leipzigu 1:0.

Sjajan pogodak odluke postigao je u 17. minuti Adam Szalai. Nakon kornera, na prvoj vratnici, Szalai se sjajno snašao te u skoku petom poslao loptu u domaću mrežu. Taj gol pogledajte OVDJE. Sve do kraja to je ostao jedini pogodak na susretu, s tim da su Nijemci opasno pritiskali, pogotovo u drugom poluvremenu. No, mogli su isto tako Mađari i uz uvjerljivije slavlje napustiti Leipzig, ali su odlične šanse propuštali Adam i Kleinheisler.

Mađarska je time skočila na prvo mjesto u 'skupini smrti' ispred Italije, Njemačke i Engleske. O pobjedniku skupine i momčadi koja putuje na Final Four odlučit će zadnje kolo i međusobni susret Mađarske i Italije budući su Talijani ovog petka svladali Englesku u Milanu 1:0. Tamo je, pak, čovjek odluke bio Giacomo Raspadori, strijelac u 68. minuti.

  • +11
Njemačka - Mađarska, Liga nacija, 23.9.2022. Izvor: EPA / Autor: HANNIBAL HANSCHKE

Prije posljednjeg kola Mađarska ima 10 bodova, a Italija osam. Treća Njemačka sa šest više ne može do prvog mjesta, kao i što je Engleska sigurno posljednja, s dva boda te se spušta u Ligu B. 

Standings provided by SofaScore

Bosna i Hercegovina pobijedila je u Zenici Crnu Goru 1:0 čime je kolo prije kraja osigurala prvo mjesto u skupini 3 Lige B, a to ujedno bosansko-hercegovačkim nogometašima osigurava igranje u elitnom razredu iduće sezone. Utakmicu je odlučio pogodak iz voleja Demirovića u nadoknadi prvog poluvremena, a Bosna i Hercegovina je pobjegla baš Crnogorcima na nedostižna četiri boda prednosti.

  • +7
BiH Bosna i Hercegovina - Crna Gora, Liga nacija, 23.9.2022. Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Iza te dvije reprezentacije su Finci i posljednji Rumunji koji su u Helsinkiju odigrali 1:1. Finci su poveli golom Pukkija u 12. minuti, ali je u 52. izjednačio Tanase.

Standings provided by SofaScore

Nogometaši Gruzije pobijedili su na domaćem terenu Sjevernu Makedoniju 2:0 čime su osigurali igranje u Ligi B u idućem ciklusu Lige nacija.

Kolo prije kraja skupine 4 Lige C Gruzija ima šest bodova više od prvog pratitelja, upravo Sjeverne Makedonije, čime je napustila dosadašnje okruženje i iduće godine će igrati u znatno kvalitetnijoj Ligi B. Gruzijski nogometaši odigrali su cijelu aktualnu Ligu nacija vrlo kvalitetno te im je ovo bila četvrta pobjeda, uz jedan remi. Imaju i upečatljivu 14:2 razliku pogodaka. Ovom prilikom Gruzija je povela nakon autogola Miovskog u 35. minuti, a pobjeda je potvrđena u 64. minuti kada je Kvarackelija, igrač Napolija u sjajnoj formi na početku ove sezone, pogodio za 2:0.

U toj je skupini Bugarska ostvarila premijernu pobjedu slavljem 5:1 protiv Gibraltara u ogledu s pet različitih strijelaca (Antov, Despodov, Kirilov, Stefanov i Petkov).

Standings provided by SofaScore

Ligu D će iduće sezone Ligom C zamijeniti nogometaši Estonije koji su osigurali prvo mjesto u skupini 2. Estonija je ostvarila i treću pobjedu u isto toliko nastupa te je postala neuhvatljiva Malti koju je pobijedila na domaćem terenu, u Tallinnu ovog petka, s 2:1.

Na kraju prvog dijela Malta je ostala s igračem manje (Borg), a Estonija je povela pogotkom Sappinena iz jedanaesterca. Unatoč igraču manje Malta je izjednačila u 51. minuti golom Teume, također iz jedanaesterca, ali je trebala sva tri boda na ovom gostovanju. Nije osvojila ni jedan jer je Anier u 86. minuti pogodio za slavlje Estonije koja napušta najslabiji razred ovog natjecanja.