novo natjecanje

Počinje Uefina Liga nacija: Ovo su protivnici Hrvatske na putu do titule!

11.10.2017 u 12:35

Bionic
Reading

Krovna europska nogometna organizacija podijelila je europske reprezentacije u četiri lige te najavila početak Lige nacija, u kojoj će Hrvatska biti među onima koji će se boriti za titulu u ovom natjecanju...

Uefa je odlučila riješiti se prijateljskih utakmica reprezentacija, a u tim terminima organizirati novo zanimljivo natjecanje koje će se zvati Liga nacija.

  • +42
Kvalifikacije za SP 2018., Ukrajina - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Kao i u klupskim nacionalnim prvenstva, reprezentacije će biti podijeljene u prvu, drugu, treću i četvrtu ligu iz kojih će moći ispasti ili proći u viši rang.

Očekivano, kao jedna od najuglednijih europskih momčadi Hrvatska se nalazi u Ligi A u kojoj će se boriti za prvu titulu osvajača Lige nacija.

Protivnici će biti sami europski velikani: Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska. Ekipe će biti podijeljene u četiri grupe po tri reprezentacije, a najbolja iz svake će ići u polufinale koje će biti na rasporedu 5. lipnja 2019. godine, a četiri dana kasnije u finalu će biti odlučeno tko će osvojiti prvu titulu u Ligi nacija.

Četiri reprezentacije koje završe na posljednjem mjestu u svojim skupinama ispast će u Ligu B, gdje se trenutno nalaze Austrija, Wales, Rusija, Švedska, Ukrajina, Irska, BiH, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

Zanimljivo, Srbiju, Sloveniju, Crnu Goru i Grčku strpali su iz Uefe tek u treću ligu i trebat će im četiri godine samo da bi dobili priliku igrati za titulu prvaka Lige nacije.

Preko Lige nacija one najbolje reprezentacije iz Lige A moći će izboriti i plasman na Euro 2020., ako zapnu u regularnim kvalifikacijama.

Ždrijeb skupina bit će održan 24. siječnja u Lausannei, a prve utakmice na rasporedu su početkom rujna sljedeće godine.