PRIMORJE JOŠ JAČE

Počinje regionalni lov na Pro Recco

17.09.2011 u 14:49

Bionic
Reading

I 21. će hrvatsko vaterpolsko prvenstvo početi natjecanjem u regionalnoj Jadranskoj ligi. Ove godine dodatno ojačanom za nastup talijanskoga Pro Recca, što to regionalno natjecanje čini ozbiljnim konkurentom službenim europskim klupskim natjecanjima. Nije stoga čudno da su u Lenu postali nervozni zbog najavljenog dodatnog širenja Jadranske lige (s Partizanom i Vasasom). Ako će sve to polučiti buđenje europskih vaterpolskih birokrata, onda bi iz svega toga vaterpolo mogao dodatno profitirati

Što se pak hrvatske klupske scene tiče, dobro je da su naši prvoligaši ostali na okupu, da nije bilo odustajanja, iako su vremena teška, recesijska. Teško je dobiti koju kunu za sport, za vaterpolo još teže. Većina klubova jedva spaja kraj s krajem a igračima umjesto plaća isplaćuju stipendije (u neoporezivu iznosu od 3200 kuna).

Ipak, i u tako teškoj situaciji tri naša kluba mogu se pohvaliti vrhunskom organizacijom i pristojnim financijama. Mladost, Primorje i Jug odskaču u društvu hrvatske osmorke i spremni su boriti se ne samo za hrvatski, nego i za europski vrh.

U posljednjoj su sezoni Dubrovčani i Zagrepčani podijelili hrvatske krune - Jugu je pripalo prvenstvo, a Mladosti kup - no kako će to završiti u sezoni koja je pred nama, teško je predvidjeti. Jer, do izvjesnih tektonskih poremećaja ipak je došlo.

Riječko se Primorje, hrvatski doprvak i finalist kupa, dodatno ojačalo dovođenjem Muslima, Buljubašića, Radića i Šetke. Prva dvojica bili su igrači Mladosti, pa su time Riječani stekli prednost nad Zagrepčanima. No, na Savu su stigli Rumunj Radu i Španjolac Mallarach, a ostali su Udovičić, Pavić i Hinić.

Kvalifikacijski turnir Lige prvaka u Marseilleu pokazao je da su žapci dobro kupovali. I Radu i Mallarach, obojica ljevaci, rasni su strijelci, pa suparnicima Mladosti neće biti lako, iako će trener Vjeko Kobešćak (zbog odlaska brojnih igrača) nerijetko imati problema kako sastaviti 14 igrača za pojedinu utakmicu. No, pri ruci će uvijek imati zlatnu rezervu - Pericu Bukića.

Treći član hrvatskog vaterpolskog trolista, dubrovački Jug, ostaje snažan, unatoč tome što je ostao bez svojeg najboljeg igrača Sandra Sukna (otišao u Pro Recco). No, u Gruž je došao crnogorski reprezentativac Nikola Janović i hrvatski Frano Karač (također i Pavlović i Goreta), pa će Dubrovčani i u novoj sezoni biti barem ravnopravni Riječanima i Zagrepčanima. Vidjet ćemo hoće li moći biti i bolji.

Pred nama je sezona od koje doista puno očekujemo. Na reprezentativnom planu nastavak uspješnih rezultata svih naših selekcija, a na klupskome, zašto kriti, povratak europskog naslova u Hrvatsku (zadnji, trinaesti, 2006. godine osvojio je Jug). Jest da je Pro Recco iznimno moćan i da ima proračun dvostruko veći od svih naših klubova zajedno (75 milijuna kuna), ali Partizan je lani dokazao da ni div s Apenina nije neranjiv. Dokazat će to naši klubovi već u Jadranskoj ligi.