novac, politika, sigurnost, nogomet...

Vodič kroz nogometno ludilo u Rusiji: Ovo je sve što trebate znati uoči početka Svjetskog prvenstva

14.06.2018 u 09:41

Bionic
Reading

Ovog četvrtka u Rusiji počinje Svjetsko nogometno prvenstvo, koje traje od 14. lipnja do 15. srpnja, a na njemu će se 32 reprezentacije boriti za naslov prvaka svijeta. Svi kontingenti ulaznica koje su dosad puštene u prodaju – za utakmice koje će se odigrati na 12 stadiona - su rasprodane. Najveća pozornost obraćena je na sigurnost tako da organizatori garantiraju kako će sve proći bez incidenata...

Na moskovskom stadionu Lužniki utakmicom domaćina i Saudijske Arabije ovog četvrtka u 17 sati započinje u Rusiji 21. Svjetsko nogometno prvenstvo, na kojem će 32 reprezentacije kroz 64 utakmice odlučiti tko će postati nogometni vladar svijeta.

Bit će to prvenstvo na kojem će se dijeliti najviše novaca do sad, s obzirom da je FIFA objavila kako ukupni nagradni fond SP-a u Rusiji iznosi čak 673 milijuna eura. To je 183 milijuna eura više nego prije četiri godine u Brazilu.

  • +14
Počelo Svjetsko prvenstvo u Rusiji; navijačko ludilo širom zemlje Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ples milijuna: 20 posto veća zarada od Brazila 2014.

Svjetsko prvenstvo u nogometu ostvarit će prihod od 6,1 milijardi dolara, pokazali su financijski dokumenti FIFA-e, piše The New York Times. Ovogodišnju turnir najboljih svjetskih nogometnih reprezentacija trebao bi, prema posljednjim procjenama FIFA-e, donijeti 10 posto više novca nego što su ranije očekivali i čak 1,3 milijardi dolara više nego prošli, koji se održao 2014. u Brazilu. Time bi se konačno trebao promijeniti višegodišnji trend financijskih gubitaka FIFA-e kojoj su zbog skandala s podmićivanjem leđa okrenule brojne velike kompanije sa zapada.

Svoj optimizam FIFA uglavnom temelji na novim ugovorima s kineskim kompanijama. Tako će ove godine čak sedam od 20 najvećih sponzora SP-a biti kompanije koje dolaze iz Kine. To je na tragu nastojanja kineskog predsjednika Xi Jinpinga da se povećaju ulaganja u tamošnji sportski sektor, i to ponajprije u nogomet. (T. O.)

Hrvatski nogometni savez već je samim plasmanom naše reprezentacije na SP u Rusiji zaradio 6,8 milijuna eura, što je nagrada svakom nacionalnom savezu za uspjeh izabrane vrste, a tko ode do kraja, dobit će još 28 milijuna eura nagrade.

Za Rusiju je SP važan kako bi se obnovila godinama zapostavljena sportska infrastruktura i podigla kvaliteta ruskog sporta koji je u posljednje vrijeme u srtmoglavom padu, što je posebno izraženo u nogometu. Utrošeno je u organizaciju 11 milijardi dolara, a u zemlji se nadaju da će ovako skupa manifestacija imati pozitivne efekte na turizam i gospodarstvo. Za predsjednika pak Putina bit će to nova odlična prilika za samopromociju sebe i svoje zemlje koja je u posljednje ušla u diplomatske sukobe sa zapadnim velesilama, prije svega Velikom Britanijom.

Političke kontroverze oko prvenstva

Rusija u zapadnom svijetu slovi kao zemlja ne pretjerano sklona ljudskim i manjinskim pravima, pa prvenstvo dolazi u paketu s nemalim brojem političkih kontroverzi. Zbog uloge Rusije u sirijskom sukobu, Human Rights Watch pozvao je svjetske lidere na bojkot prvenstva, a tom apelu priključile su se i brojne ljudskopravaške organizacije, upozoravajući na visoku razinu homofobije i nepoštivanja različitosti u ruskom društvu. Od zemalja, bojkot najglasnije zaziva Velika Britanija, koja je nakon trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripala objavila da političari iz te zemlje neće biti na utakmicama prvenstva. Rusi su i samo prvenstvo dobili pod sumnjivim okolnostima, no optužbe za korupciju u slučaju dodjele domaćinstva Rusiji i Kataru 2022. zasad nisu dobile pravosudni epilog. (B. S.)

Rusi su prvotno predložili igranje na 16 stadiona u 13 gradova, ali taj se plan izjalovio. U listopadu 2011. domaćin je listu smanjio za dva stadiona, a konačna lista od 12 stadiona objavljena je 29. rujna 2012. godine. Posljednji su otpali Krasnodar i Jaroslavl.

Gradovi domaćini su Moskva s dva stadiona, te St. Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov, Soči, Jekaterinburg, Samara, Saransk i Vologograd. Praktički svi gradovi se nalaze u europskom dijelu Rusije kako bi se smanjilo vrijeme putovanja. Jedini grad u azijskom dijelu je Jekaterinburg, 1,700 km udaljen od Moskve.

OD LUŽNIKIJA DO KRESTOVSKIJA

Ovo je 12 stadiona na kojima će se igrati svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji

Pogledaj galeriju

Okršaj dvije najslabije rangirane reprezentacije

Na otvorenju SP-a sastaju se dvije najslabije reprezentacije na SP-u prema FIFA rankingu (Saudijska Arabija 68, Rusija 70), što je pravi raritet. Domaćini se nadaju prolasku skupine i pobjeda u uvodnom susretu nameće im se kao imperativ, jer kasnije će im protiv Egipta i Urugvaja biti puno teže spašavati prvenstvo.

rusko tajno oružje

Spektakl počinje sa 'svemirskom loptom'

Utakmica otvorenja će se igrati s loptom koju su ranije na Međunarodnoj svemirskoj postaji koristili kozmonauti.

Ruski kozmonaut Oleg Artemjev je loptu ponio sa sobom kada se u ožujku pridružio posadi Međunarodne svemirske postaje.

U videozapisu koji je objavila ruska državna agencija za istraživanje svemira Roskosmos Artemjev i njegov kolega Anton Škaplerov, demonstrirali svoje nogometne vještine kada su zaigrali nogomet u svemiru. Kozmonauti su se vratili na Zemlju 3. lipnja, noseći sa sobom i loptu.

Rusija se kao domaćin prvenstva automatski kvalificirala za SP što je svakako dobra vijest za njih jer je veliko pitanje kako bi se proveli rezultatski da su morali igrati kvalifikacije. U prijateljskim utakmicama nisu briljirali pa je i optimizam među navijačima na niskim granama i nitko ne očekuje veliki rezultat.

'Ne možemo utjecati na mišljenje ljudi, možemo se baviti samo suparnicima koje imamo u skupini. Pažljivo smo studirali naše suparnike od prvog dana. Nema slabih ekipa niti u jednoj skupini na SP-u. Prva utakmica je jako važna jer u velikoj mjeri određuje raspoloženje i daljnje nastupe,' kaže izbornik Čerčesov.

  • +4
Prijateljska utakmica, Francuska - Rusija, 2018. Izvor: Profimedia / Autor: N. N. / Profimedia

spektakl uoči utakmice

Robbie Williams i ruska sopranistica Aida pjevaju na otvorenju

Britanski pjevač Robbie Williams pjevat će u četvrtak na svečanosti otvorenja Svjetskog prvenstva u Rusiji što je za njega 'ostvarenje dječjih snova'.

'Radio sam dosta stvari u karijeri, ali otvoriti svjetsko nogometno prvenstvo pred 80.000 navijača na nogometnom stadionu i za milijune gledatelja u cijelom svijetu je ostvarenje dječjih snova', kazao je pjevač čiji su najpoznatiji hitovi 'Angels', 'She's the One' i 'It's Only Us', obećavajući pritom 'nezaboravni spektakl'.

Williamsa će na otvorenju pratiti ruska sopranistica Aida Garifullina, jedan od najmlađih i najhvaljenijih glasova u Rusiji kao predstavnica zemlje domaćina.

Saudijskoj Arabiji bit će ovo peti nastup na SP-u, ali prvi nakon 2006 godine. Najbolji nastup imali su u svojem premijernom nastupu 1994 godine kad su uspjeli proći uvodnu skupinu i kad su posljednji put uspjeli doći do pobjede na ovom natjecanju. U posljednja tri nastupa bili su posljednji u skupini, imaju 8 poraza u posljednjih 10 nastupa na SP.

Tko su favoriti?

Što se tiče reprezentacija koje bi mogle otići do kraja, Brazilce većina gura u ulogu glavnog favorita turnira. Peterostruki prvak svijeta predvođen oporavljenim Neymarom pokazao je nedavno u Liverpoolu protiv Hrvatske da je moćan, ali čeka ga mnogo izazova na putu do eventualnog finala.

  • +20
Prijateljska utakmica, Brazil - Hrvatska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Španjolci su također dobro kotirali uoči SP-a, sve do skandala s izbornikom Julenom Lopeteguijem koji je potjeran dan prije početka turnira, jer je iza leđa Saveza pregovarao s Realom o preuzimanju madriske klupe. Pitanje je kako će ovaj šok utjecati na 'furiju'.

Od ostalih tu je aktualni prvak Njemačka te izuzetno jaka Francuska, a iz drugog plana vreba Ronaldov Portugal, kao i Messijeva Argentina te reprezentacije poput Kolumbije, Urugvaja, Engleske, Belgije.

Što može Hrvatska?

Naša reprezentacija prije točno 20 godina osvojila je broncu na SP-u u Francuskoj, a nakon toga na sljedeće tri svjetske smotre nije prošla skupinu. U kvalifikacijama Modrić, Rakitić, Mandžukić i društvo nisu briljirali, ali vjeruje se da bi ova generacija mogla daleko, uz malo koncentracije, sreće i dobru organiziranost.

  • +16
Prijateljska utakmica Hrvatska - Senegal (Osijek, 8.6.2018.) Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

U prvoj utakmici na SP-u Hrvatska će igrati protiv Nigerije 16. lipnja u Kalinjingradu s početkom u 21 sat po hrvatskom vremenu. U drugom kolu igraju Hrvatska i Argentina 21. lipnja u 20 sati u Nižnji Novgorodu dok će treću te ujedno posljednju utakmicu u grupnoj fazi Hrvatska igrati protiv Islanda u utorak, 26. lipnja u Rostovu na Donu s početkom u 20 sati.

Za izbornika Dalića proći skupinu je obaveza, a nakon toga je sve moguće. Ako će naša reprezentacija igrati dobro i euforija će u zemlji rasti iz dana u dan...

Svjetsko prvenstvo znači i navijačko ludilo

SP u Rusiji bit će definitivno središnji sportski događaj godine kojeg će putem televizijskih ekrana pratiti više od tri milijarde ljudi, a očekuje se dolazak milijun i pol navijača u Rusiju.

S obzirom na huliganizam u ovoj zemlji, kao i terorističke prijetnje s kojima se Rusi često suočavaju, sigurnost za sve sudionike bit će prioritet za organizatora. Baš zbog toga sigurnosne mjere bit će na najvišem mogućem nivou, a ruska policija uvjerava da se svi tijekom SP-a mogu osjećati sigurno.

Svi oni koji su skloni raditi nerede trebali bi zaobići Rusiju u sljedećih mjesec dana, jer čeka ih nemilosrdan odgovor policije, kao i oštre kazne te izbacivanje iz zemlje.

No, navijanje na svjetskim nogometnim smotrama više je karneval nego huliganizam, u čemu će prednjačiti Južnoamerikanci koji kupuju ulaznice u velikom broju. Ljubitelji nogometa iz Brazila (72,512), Kolumbije (65,234), Meksika (60,302), Argentine (54,031) i Perua (43,583) među onima su koji su kupili najviše karata, ali i Europljani će se pobrinuti za odličnu atmosferu.

U svakom slučaju, čeka nas mjesec dana nogometnih poslastica u kojima ćemo uživati...

ODLAZAK U RUSIJU SA STILOM

Hrvatska otputovala na SP; reprezentativci izgledali poput manekena, uvjerite se sami!

Pogledaj galeriju