NE SMIJE NI TRČATI

Počeo rat Armstronga i antidopinške agencije

14.06.2012 u 11:33

Bionic
Reading

Američka antidopinška agencija (USADA) podigla je službenu optužnicu protiv biciklističkog Asa Lancea Armstronga zbog korištenja zabranjenih supstanci. Sedmerostruki pobjednik Tour de Francea optužen je za 'sustavno dopingiranje tijekom karijere' te su mu zabranjeni nastupi na triatlonu kojim se bavi u posljednje vrijeme

Poslano mu je pismo gdje je na 15 stranica objašnjeno kako njegovi uzorci iz 2009. i 2010. godine dokazuju manipulaciju krvlju i zabranjenu transfuziju krvi. Navodno su u materijale uključeni dokazi koji datiraju još iz 1996. godine. Kao otegotna okolnost uzeta su svjedočenja i njegovih bivših momčadskih kolega, no Armstrong sve demantira.

'Nikada nisam koristio doping. Ove optužbe su neosnovane i motivirane običnim prkosom.' poručio je Armstrong.

Prije nekoliko mjeseci savezni istražitelji obustavili su dvogodišnju istragu protiv njega bez podizanja optužnice, no izgleda kako je veliki skandal zaista na pomolu s obzirom na to da USADA ne odustaje. Ako se ispostavi krivim, Armstrongu bi mogle biti oduzete sve pobjede s Tour de Francea te će mu doživotno biti zabranjeno bavljenje sportom.